Életének nyolcvankilencedik évében elhunyt Finta József, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész, az MTA és az MMA rendes tagja. A hírt az általa alapított Finta Studio közölte.

„Búcsúzunk Finta Józseftől, Stúdiónk alapítójától, az elmúlt 60 év magyar építészetének jelentős alkotójától. Búcsúzunk a Mestertől, a baráttól, a minden kihíváshoz új játékként forduló példaképtől. Karácsony óta izgultunk érted, de bíztunk, hogy hihetetlen akaratod átlendít ezen a nehézségen is. Többször mondtad, hogy a már megépült házaid kevésbé érdekelnek, mindig előre néztél, a következő feladatra: a járvány miatt elhúzódó könyved már nyomdában, de te már belefogtál megint valami újba, aminek a megvalósítása már a mi feladatunk lesz; ígérjük, végigvisszük a magyar építészetet és a pályatársakat segítő elképzeléseidet.

Köszönjük a belénk vetett bizalmadat, hogy a közösen eltöltött évtizedek végén ránk bíztad az iroda irányítását; az elmúlt években, azt gondoljuk, bizonyítottuk, hogy méltóan képviseljük és visszük tovább az örökségedet” – írták a honlapon.

Finta József 1935. június 12-én született Kolozsváron. 1941-ben Nagyváradra, 1944-ben a háború elől menekülve Budapestre költöztek. 1945 és 1952 között a budapesti Lónyay utcai Református Gimnázium tanulója volt, 1953-ban a gimnázium megszűnése miatt a József Attila Gimnáziumban érettségizett. Írónak, festőnek készült, de apja tanácsára az Építőipari Közlekedési Műszaki Egyetem Építész Karára jelentkezett, ahol 1958-ban végzett. Diplomaterve alapján felvették a MÉSZ Mesteriskola III. ciklusára, ekkor hívta a LAKÓTERV akkori igazgatója a Lakó és Kommunális Épülettervező Vállalathoz, ahol Zilahy István lett a mestere.

Az 1961-ben tervezett dunaújvárosi garzonház megvalósulása hozta meg az első sikert. 1965-ben Ybl-díjat kapott, majd a LAKÓTERV egyik legtöbbet foglalkoztatott építésze lett. Országosan ismertté a Duna Intercontinental szálló tette. 1994 végére műterme munkatársaival megalapította a Finta és Társai Építész Stúdió Kft.-t.

1985-ben címzetes egyetemi docensé nevezték ki. 1991-ben az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja és címzetes egyetemi tanár lett. Több cikluson keresztül a MÉSZ Mesteriskola vezető építésze is volt.

Több könyve jelent meg és számos tanulmányát közölték hazai és külföldi szaklapokban. Grafikusi munkássága is jelentős, rajzai több önálló és csoportos kiállításon szerepeltek.

Finta József megkapta a Köztársasági Elnöki Aranyérmét, a Magyar Érdemrend középkeresztjét. Kitüntették a Ybl Miklós-díjjal, Pro Urbe Budapest, Kossuth-, Steindl Imre- és Prima Primissima díjjal, a Nemzet Művésze címmel. A Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Budapest, Salgótarján és Belváros-Lipótváros díszpolgárává választották.

Verseiből és útirajzaiból a Várnegyed Galériában 2019-ben nyílt kiállítás Valahonnan Valahová címmel. Ennek apropójából beszélgettünk Finta Józseffel érzelmes funkcionalizmusról, ihletről és kedvenc költőkről is.

A nyitóképen Finta József Kossuth-díjas építész budapesti stúdiójában 2014-ben. Fotó: MTI / Marjai János