Online katalógusban gyűjtötték össze azt a több ezer műtárgyat, köztük a híres benini bronzokat, amelyeket az egykori Benini Királyságból loptak el a 19. századi gyarmati háborúk idején.

Az online adatbázis több mint ötezer műtárgyat sorol fel, amelyek a világ mintegy száz múzeumának gyűjteményében szerepelnek. A digitális katalógus, a Digital Benin a Financial Times beszámolója szerint a benini bronztárgyak első átfogó adatbázisa. A katalógus létrehozása felgyorsíthatja az ősi afrikai műtárgyak hazatelepítését a világ gyűjteményeiből.

A mai Nigéria területén fekvő egykori benini királyi palotát a brit gyarmati hadsereg 1897-ben fosztotta ki. A műkincsek különböző országok gyűjteményeibe kerültek.

A Digital Benin húsz ország 131 intézményéből származó adatokat tartalmaz összesen 5246 benini műtárgyról.

A Benini Királyságból származó műkincsek zömét, 994 darabot, a British Múzeum őrzi. A múzeum egy hatvanas évekbeli törvény miatt nem válhat meg ezektől, de tárgyalásokat folytat a nigériai hatóságokkal arról, hogy a későbbiekben benini műtárgyakat adjanak kölcsön a tervek szerint Edóban megnyíló Nyugat-Afrikai Művészeti Múzeumnak. Nigéria ugyanis azt tervezi, hogy az országba visszakerülő műkincsek számára új, nemzetközi színvonalú múzeumokat épít Benin Cityben, Edo szövetségi állam fővárosában.

A British Museum után a berlini Etnológiai Múzeumnak van a legtöbb, 518 benini bronz műkincse Európában.

Az új online platform vezetője Barbara Plankensteiner, Európa egyik legnagyobb néprajzi múzeuma, a Rothenbaum Múzeum igazgatója, az online archívum projektjének vezetője. A projekten dolgozott még Felicity Bodenstein a Sorbonne-ról, Jonathan Fine, a bécsi Weltmuseum Wien igazgatója, valamint Anne Luther, a digitális humán tudományok szakértője. Az Ernst von Siemens Művészeti Alapítvány 1,5 millió euróval (600 millió forinttal) támogatta a projektet, 2023-ra pedig további forrásokat ígért.

Az adatbázis különösen fontos a nigériai tudósok számára. Kokunre Agbontaen-Eghafona, a Benini Egyetem kulturális antropológia professzora üdvözölte az online katalógus létrejöttét, mert mint mondta: „A fosztogatás olyan volt, mintha egy könyvet darabokra téptek volna, majd a lapokat különböző helyekre tették volna.”

Világszerte egyre több múzeum adja vissza az ellopott benini műkincseket.

2020-ban a francia parlament alsóháza fogadott el erről törvényjavaslatot, ezeket egy éve állították ki utoljára. A British Museum 1897-ben elhurcolt műtárgyakat szolgáltatott vissza, és ugyanebből az évből, brit katonák a benini királyi palota kifosztásából származnak azok a műtárgyak, amelyeket a stuttgarti Linden Museum juttat vissza a nyugat-afrikai országnak.

Októberben Washigtonban ünnepelték meg 31 műtárgy visszaszolgáltatását. A német kormány pedig aláírta a megállapodást, amelynek értelmében több mint 1100 műtárgy kerülhet vissza Nigériába.

Nyitókép: a honlaphoz készült, elbeszélt történelem interjú Monday Aigbe-vel és Ewaen Aigbével Benin City-ben. Fotó: Osaisonor Godfrey Ekhator-Obogie