Hivatalosan megnyitotta a 2023/2024-es évadot a székesfehérvári színház. Az évadnyitó társulati ülésen a színház igazgatója, Szikora János úgy összegezte a szezont, mint a Vörösmarty Színház eddigi, várhatóan legvidámabb évadát.

Bemutatta a színház két új művészeti munkatársát, Selmeczi Bea dramaturgot és Czukor Balázs rendezőt. Kiemelte, hogy a színházba járó hajlandóság megmaradt, sőt még nőtt is, annak ellenére, hogy a közönségnek többször is meg kell gondolnia mindennapi kiadásait a mostani gazdasági helyzetben.

Bagó Bertalan, a színház művészeti vezetője az első bemutatóról, Bereményi Géza és Kovács Krisztina Apacsok című darabjáról beszélt. A krimibe illő, izgalmas fordulatokat rejtő történet több idősíkon fut, amelyben a végén érnek össze a szálak. A rendezői szándék szerint a fináléban az alkotók és a közönség közösen fejti meg a történetet.

Czukor Balázs, aki az idei évadban a Csongor és Tünde új bemutatóját fogja rendezni, köszönetet mondott, hogy a társulat tagja lehet, majd arról beszélt, milyen kihívások elé állítja Vörösmarty műve a kortárs színházi alkotókat. A koncepció szerint a fő cél az, hogy egyformán szóljon mind a felnőtt, mind az ifjúsági közönségnek, illetve hogy könnyen befogadható legyen az előadás.

Horváth Csaba, a színház fizikai tagozatvezetője a Woyczek zenés változatát rendezi, amelyről megjegyezte, hogy mennyire nagy szabadság van az alapanyagban. Büchner fragmentumokban fennmaradt darabja egy igaz történeten alapuló, de alapjában asszociatív darab, amely nagy hatással volt a kortárs drámairodalomra. Robert Wilson adaptációja egy olyan zenés mű, amely ugyan nem musical, mégis különlegesen tudja felhasználni Tom Waits zenei elemeit.

A színház igazgatója beszélt a készülő Kékhajú lány című előadásáról, amelyet Dóka Péter kortárs író műve alapján Perczel Enikő dramaturg és Kerkay Rita rendező dolgozott fel. Szikora János bemutatta a színház az országban egyedülálló új bérlettípusát is, amelyet négy fehérvári kulturális intézmény, a Vörösmarty Színház, az Alba Regia Néptáncegyüttes, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar és a Székesfehérvári Balett Színház közösen adnak ki Ars Regia bérlet címen.

Decemberben David Seidler A király beszéde Bagó Bertalan rendezésében látható, Jókai Mór regénye alapján A kőszívű ember fiai új színpadi adaptációja készül Szikora János rendezésében. Bagó Bertalan rendezi Euripidész Iphigenia Auliszban című darabját, az évad végén pedig Ray Cooney Ne most, Drágám! című bohózatát mutatja be a társulat Czukor Balázs rendezésében.

Évadnyitó a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Fotók: Vörösmarty Színház