minimyst_2018_600x415.png
Fotó: sinco


Hogyan indult a zenekar?

A Minimyst eredetileg one man projectnek indult, Isti (Mészáros István dalszerző, énekes ? a szerk.) otthoni körülmények között készítette az alapokat, csak az énekfelvételeket és a keverést rögzítette stúdióban, ez azonban ebben a műfajban nem igazán számít rendhagyónak. Miután megjelent a Loyal EP, és a Birdhouse című számot elkezdte játszani a Petőfi Rádió, Isti szerette volna színpadra állítani a produkciót és elkezdett tagokat toborozni. Ekkortól beszélhetünk zenekarról. Az első koncertet 2014 tavaszán tartottuk Jónás Vera és Hodosi Enikő (Manoya) vendégszereplésével. Az elmúlt években persze, többször is változott a felállásunk, pedig nem ideális újra és újra alkalmazkodni, összeszokni, viszont meg kell értenünk, hogy a fejlődés érdekében mindenkinek meg kell hoznia bizonyos döntéseket. Ha nem megy jól a közös munka, vagy nem tudunk haladni valamelyik tag egyéb elfoglaltságai miatt, váltani kell. A prioritás nagyon fontos egy zenekar működtetéséhez, ebből a szempontból szerintem ugyanolyan, mint egy vállalkozás, vagy épp egy család. Például volt nálunk olyan billentyűs, akit pont akkor hívtak a Kiscsillagba, amikor már megtanulta a koncertprogramunkat. Mivel a zenélésből él, nem volt kérdés, hogy melyik zenekart választja. Viszont szerencsénkre mindig van valaki, aki csatlakozik és inspirálja a zenekart. Jó példa erre az új dobosunk, aki még a ColorStar mellett is vállalta, hogy jön.


minimyst_2_600x466.png
Fotó: sinco

Mi volt az első nagyobb siker?

Büszkék vagyunk rá, hogy a Recorder 2014-ben az év legjobbjai közé válogatta a zenekar első EP-jét, majd egy évvel később a Phenomenon tette ugyanezt a Hard Water című második lemezünkkel. Az eddigi legnépszerűbb dalunk a Birdhouse, amely az első Magyar Klipszemlén az elődöntőig jutott, és amelynek rádiós szereplése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy több kiadó is felfigyelt az együttesre. Az első lemezt végül a Launching Gagarin adta ki.

Miért jelentkeztetek a Hangfoglaló Program Induló Előadói alprogramjára?

Az Induló Előadói Alprogram egyértelműen a legnagyobb lehetőség egy még nem befutott zenekar számára, mind a támogatás mértéke, mind a mögötte álló infrastruktúra miatt. Ráadásul olyan szakmai zsűri látja a produkciókat, ami már önmagában lehetőségekhez juttathatja a meghallgatásra behívott zenekarokat, ezért mindenképp részt szerettünk volna venni a pályázaton.

Milyen zenei irányvonalat képvisel a zenekar, mit jelent a ?down-pop? kifejezés?

A zenénk nyugodtabb, lassabb tempójú, ha úgy tetszik ?szofisztikáltabb? popzene, amelynek Isti a ?down-pop? fantázianevet adta. A számaink dalorientáltak, elektronikus hatásúak. A koncertjeinket elsősorban fiatalok látogatják, akik szeretnek elveszni a zenében.


minimyst_koncert_600x600.png
Minimyst-koncertFotó: Totisz Tamás/?Fototisz

Min dolgoztok most?

Rendhagyó módon két lemezen is dolgozunk párhuzamosan. Isti teljesen elektronikus alapú magyar nyelvű anyagot készít egy jelenleg Los Angelesben élő producer barátjával, AMB-vel (Deák Ambrus.) A másik lemez ennek a tökéletes ellentéte: csak akusztikus hangszereket felhasználó, néhol karcosabb angol nyelvű zenét rögzítettünk. Mindkettő elég kísérletezős anyag, próbáltuk feszegetni a határainkat, tudatosan nem akartunk megfelelni az aktuális hazai trendeknek. Ezen kívül klipeket forgatunk, a felvételekhez hasonlóan ezeknek a készítése is párhuzamosan zajlik. A magyar nyelvű anyaghoz egy film noir hangulatú, az angolhoz pedig két animációs klip fog készülni.

Terveztek indulni a Hangfoglaló Program előzenekari vagy nemzetközi pályázatain?

Ez a kérdés még az év elején szóba került a zenekar tagjai között, tudjuk, milyen lehetőségeink vannak. Szeretnénk minél több klipet készíteni az új felvételekhez, ezért azt tervezzük, hogy ősszel ismét pályázunk majd.


minimyst_koncert2_600x450.png
Minimyst-koncert

Kinek ajánlod az Induló Előadói Alprogramot vagy a megyei tehetségkutatókat?

Minden induló produkciónak őszintén ajánlom a Hangfoglaló Programot. Szándékosan nem a kezdő kifejezést használom, mert úgy gondolom, hogy ez a támogatás olyanoknak való, akik már valamennyire rutinosan tudnak élni a program által kínált lehetőségekkel. A teljesen kezdő zenekaroknak inkább a megyei tehetségkutatókat ajánlanám, amelyek szintén nagyon jó megméretések, és rutinszerzésre is kiválóak.
Liska Enikó
Fotók: Minimyst