IMG_6772

A Pamuttextilművek művelődési háza 1951-ben épült, 1961-ben aztán több hasonló intézmény összevonásával létrejött a Fővárosi Művelődési Ház. Szűcs Ferenc, a Fővárosi Művelődési Ház igazgatója elmondta: az FMH életében mindig fontosak voltak közösségek, a közösségi élmények, hiszen az egyén társaságban, közösségben tud kiteljesedni és ebben tudja megmutatni az erejét. Számos klub működik ma is a ház falai között: kiemelkedik az Illés Klub, de itt található a Budapest Hobby Klub, a Lágymányosi Bélyeggyűjtő Kör, mely több mint hatvan éve működik, vagy a több mint negyven éve létező Repülés Baráti Kör és a Magnós Klub is, mely tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik születésnapját. Mindemellett a Muzsikás együttes is az FMH-ban tartja meg gyermektáncházait. ?A művelődési ház igyekszik a régi hagyományokat követni és ezt a szellemiséget továbbadni, megmutatni az embereknek a múltat a jelenben és egy kicsit a jövő felé tekintve? ? fejtette ki az igazgató.

IMG_6726

?Ha esett, ha fújt, itt szerdánként Illés Klub volt? ? idézte fel Gittinger Tibor, az Illés Kluboschok Baráti Körének vezetője. ?Nemcsak zenei klub volt ez, hanem kulturális misszió, hiszen a hazai kulturális élet akkori legendás képviselői, muzsikusok, értelmiségiek fordultak meg a házban? ? tette hozzá Gittinger Tibor. Sőt ? mesélte ? még Cseh Tamás is játszott a klubban. Az Illés Kluboschok Baráti Köre 1992. december 22-én alakult, a körteremben rendezett Illés-karácsony után. ?Ez volt egyébként az első akusztikus koncert Magyarországon? ? emelte ki a klubvezető. Az Illés Klub a mai napig működik, és töretlen az érdeklődés iránta.

A Fővárosi Művelődési Ház emléktábláját Szörényi Levente és Gittinger Tibor közösen leplezte le.

 

IMG_6764_v2

Az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogramja az egykori Ifipark területén, a Várkert Bazárban avatta első poptörténeti emlékpontját 2015-ben, a Zene Ünnepén, amelyet november 9-én a Lágymányosi Közösségi Házra emlékező tábla átadása követett. Cseh Tamás születésnapján, 2016. január 22-én újabb helyszínnel bővült a hazai könnyűzene legfontosabb helyszíneit bemutató útvonal. Bródy János és a Szörényi testvérek jelenlétében a Balzac utcai Bosch Klub homlokzatán helyeztek el emléktáblát, majd január 28-án a XX. kerületi Csili Művelődési Ház színháztermének előterében a negyedik poptörténeti emlékpontot is átadták. Ezt követően, április 21-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E-Klubjának helyszínére, május 11-én pedig az Magyar Hanglemezgyártó Vállalat Rottenbiller utcai stúdiójának homlokzatára is emléktábla került.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András