A Sepsiszentgyörgy és Veszprém között harminc éve fennálló, élő együttműködést koronázta meg a két város az Európa Kulturális Fővárosa 2023 progam keretében aláírt dokumentummal. A tervezett közös munka nemcsak az erdélyi magyar kultúra hagyományos és mai oldalát segít bemutatni, hanem a határon átívelő magyar–magyar közösségek kapcsolódását is lehetővé teszi.

Utcazene-fesztivál, ünnepek és találkozások,a Tamási Áron Színház és a Petőfi Színház együttműködései, irodalmi témájú közönségtalálkozó – csak néhány kulturális program azok közül, amelyeket Sepsiszentgyörgy és Veszprém testvérvárosi kapcsolata ihletett. Ezt a kooperációt szeretné magasabb szintre emelni a két város a Veszprém–Balaton 2023 program keretében aláírt együttműködéssel.

A Veszprémmel körülbelül azonos méretű Sepsiszentgyörgy kulturális életének egyik legfontosabb momentuma a saját állandó városházi színházterem 1899-es megépítése és valamivel később az állandó színtársulat létrejötte volt. Nem csoda hát, hogy a Veszprém és Háromszék között már a 70-es években éledező és 90-ben hivatalossá váló sokrétű együttműködés legjelentősebb kulturális szálait a színházaik tartották kézben. 

– Az EKF-program révén Erdély és Sepsiszentgyörgy modern és hagyományos kultúráját egyaránt szeretnénk megmutatni. Átfogó képet nyújtanánk a székely és az erdélyi művészetről, kultúráról, méghozzá 21. századi formában – mondta el a Kultúra.hu kérdésére Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki a közös projektek kidolgozását és megvalósítását a veszprémi EKF-program fókuszpontjaihoz – a zöldprogramhoz, a családbarát jelleghez és a határokon átíveléshez – illeszkedve képzeli el. A polgármester emlékeztetett arra, hogy

a két város közös célja a szintlépés: magasabb színvonalra emelni a városukat és annak kulturális életét.

– Terveink között szerepel művészek, alkotók csereprogramja a két város között, valamint önkéntesek fogadása, küldése és képzése – sorolta. A régiók megállapodása kimondottan olyan közös programok létrehozására irányul, amelyek hozzájárulnak a közösségépítéshez.

Veszprém nemcsak Sepsiszentgyörgy, hanem más, a megyeszékhellyel már kapcsolatban álló városok számára is lehetőséget kínál a bevonódásra a Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa programba. A testvérvárosok számára kiírt pályázat vezérgondolata az volt, hogy megtalálják azokat az önkormányzatokat, településeket, amelyekkel közösen fogalmazhatják meg jövőbeli terveiket – tudtuk meg Veszprém polgármesterétől, aki szerint ez a nyitott együttműködés vitte sikerre városa pályázatát 2018-ban a Debrecennel és Győrrel folytatott versengés során. Most e két versenytársnak is teret adtak az együttműködésre.

Porga Gyula hangsúlyozta: „Az Európa Kulturális Fővárosa program hidat teremt a városok között, közelebb hozza egymáshoz a közösségeket, hogy hozzájáruljon az európai identitás erősödéséhez. A mostani együttműködés azt jelenti, hogy az országhatárt is átlépjük a közös munkával, tervekkel. Az a célunk, hogy 2023-ban Veszprémmel együtt egy kicsit Sepsiszentgyörgy is Európa kulturális fővárosa lehessen. "

A nyitóképen Sepsiszentgyörgy. Fotó: MTI/Veres Nándor