fbpx

Eredeti Kazinczy-kötetet és számos 18–19. századi díszkiadású könyvet is elárvereznek hétvégén

Eredeti, 233 éves Kazinczy-kötet került elő az Antikvárium.hu online könyvárverésén, de mellette számos régi díszkötet is megtalálható a katalógusban.

A Heliconi virágok egy 1791-ben, Pozsonyban kiadott, Komáromban nyomtatott versantológia, melyet Kazinczy a korabeli német almanachok mintájára szerkesztett, sajátjai mellett többek között fordításokat és a kor ismert magyar költőinek verseit tartalmazza. A kötetben felbukkannak Aranka György, Ányos Pál, Batsányi János, Dayka Gábor, Baróti Szabó Dávid, Verseghy Ferenc, Pétzeli József, Ráday Gedeon és Virág Benedek művei. A kiadás részletes foglalattal kiegészített, Wéber Simon Péter költségével és betűivel nyomtatták Pozsonyban és Komáromban.

Kazinczy az 1790-es években másfél évig Alsóregmecen dolgozott, ott élénk irodalmi munkásságot fejtett ki. Ekkor adta ki fordított és eredeti darabjait a Heliconi virágokban. Ekkoriban már-már az egész irodalmi élet vezetése az ő kezében volt, mindaddig, amíg a Martinovics-féle összeesküvés miatt 1794. december 14-én éjjel Regmecen letartóztatták, majd Budán perbe fogták.

Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben, 21 kötetes könyvsorozat

Az árverésen a Kazinczy-köteten túl több érdekes könyv is megtalálható. Így például virtuális kalapács alá kerül egy 1901-es kiadású, 21 kötetes képeskönyv az Osztrák-Magyar Monarchiáról és egy 18. századi, Vályi András által írt, háromrészes gyűjtemény, amelyben a szerző több mint 12 ezer települést vett számba, leírásokkal, adatokkal kiegészítve. A katalógusban szerepel egy Orbán Balázs-könyvritkaság is. Az erdélyi születésű néprajzkutató Székelyföld-sorozatáról lett híres, ezek közül a második kötet bukkant fel az árverésen, amelyet fekete-fehér fametszetekkel, valamint további számos szövegközti metszettel illusztráltak. Az árverés vasárnapig tart.

Nyitókép: Székelyudvarhely ábrázolása Orbán Balázs A Székelyföld leírása című művében

A rovat további cikkei