Rejtélyes, víz alatti erődre leltek régészek és búvárok az Ohridi-tó albániai részén. A különös barikáddal körülvett település a kutatók szerint nagyjából 250 lelket számlálhatott.

A térség legrégibb és legmélyebb tavában a tudósok szerint vélhetőleg Európa egyik legkorábbi erődítményét fedezték fel. A Balkán gyöngyszemének nevezett tó albán partjához közeli Linnél találták meg az erődített települést, amely a vízre épült. A cölöpökön álló falu a kutatók szerint több száz évvel régebbi, mint az eddig ismert legkorábbi tóvidéki települések.

A régészek figyelmét azonban az ősi település mellett egy furcsaság is felkeltette. A tóban talált maradványok arra utalnak, hogy a 200–250 fős települést barikád vette körül, az ott lakók egy erdőnyi fát vágtak ki ahhoz, hogy hegyes rönkökkel védjék meg magukat. A búvárok mintegy százezer ilyen rönköt találtak a tó fenekén, arra azonban egyelőre nincs válasz, hogy a nyolcezer évvel ezelőtti település lakói mi ellen védekeztek ilyen körültekintéssel.

Ilir Gjepali albán régész szerint az Ohridi-tó körülbelül egymillió éves, a környékén élők földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoztak, a területen az évek során több ezer éves magvakat, illetve növényi, valamint állati maradványokat találtak.

Fotó: AFP / Albán Régészeti Intézet