A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös tematikus fesztiválja szeptember 22-től 27-ig ezúttal is könnyűzenei és klasszikus koncertekkel, irodalmi esttel és filmvetítésekkel várja a közönséget a Müpában.

Az eseménysorozatot a salentói muzsika egyik legjelesebb képviselője, Antonio Castrignanò koncertje nyitja, majd a jazz olasz állócsillaga, a jellegzetes alt hangjáról ismert Roberta Gambarini lép fel, aki az idén 25 éves jubileumát ünneplő Budapest Jazz Orchestrával ad műsort.

Márai Sándor élete és munkássága sok szállal kapcsolódik Itáliához. Az író műveit Márai Olaszországa címmel irodalmi est keretében mutatják be, amelyen neves vendégekkel, valamint Földeáki Nóra és Darvasi Áron színművész közreműködésével, zenei részleteket hallgatva járják körül, milyen hatással volt az íróra és életművére az olasz életérzés.

A fesztivál társszervezője, a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar az eseménysorozat keretében rendhagyó együttműködésre készül. Az első részben Liszt II. (A-dúr) zongoraversenyét és legismertebb magyar rapszódiáját, a másodikban pedig Bartók egyik legkedvesebb művét, A csodálatos mandarint felvonultató hangversenyén a Duda Éva Társulat működik közre. A koncerteken a cimbalom, a zongora és a kortárs mozgásszínház is fontos szerepet kap.

A fesztivál keretében Rómához köthető filmek is várják mindazokat, akik vásznon néznék kedvenceiket Fellinitől Woody Allenig, vagy Sorrentinótól Wylerig. A záróeseményen a világ egyik legrégebbi zenei intézménye, a római Santa Cecilia Akadémia 1908 óta létező zenekara lép fel, amely a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és Zsilka Alan orgonaművész közreműködésével Liszt és Respighi Róma ihlette műveit adja elő. Az est karmestere Fischer Iván.

Nyitókép: Antonio Castrignanò. Fotó: Giuseppe Rutigliano