Június 12-én megtartották a Játékszín 2023/2024-es évadának záró társulati ülését. Bank Tamás igazgató értékelte az évadot, majd átadták a színház idei díjait. Az évad színésznője és színésze a közönségszavazatok alapján Liptai Claudia és Csonka András lett.

A szezonban három bemutatót tartottak, és 401 előadást láthattak a nézők. A Kránitz Lajos-díjat idén Tóth Enikő, a Kishonti Ildikó-díjat Nyisztorné Viniczai Gabriella pénzügyi asszisztens vehette át. Az évad színésznője és színésze a közönségszavazatok alapján Liptai Claudia és Csonka András lett.

A 2023/2024-as évad augusztus 20-án indult, és július 24-én, a Rém rendes vendég című előadással zárul. A nézőszám az előző szezonhoz képest hétezer fővel emelkedett – 100,18%-os kihasználtság mellett 110 500 nézőt fogadtak. Júliusban és augusztusban folytatódnak a vendégjátékok, húsz alkalommal, tíz városban – többek közt Szegeden, Tihanyban, Tokajban – láthat majd Játékszín-előadásokat a közönség, és ezzel az évad nézőszáma 134 800-ra fog nőni.

Szezonzárásig három premierjük volt. A Hölgyválasz című japán film amerikai verziója sikerfilm lett, és első színpadi változatát a Játékszín mutatta be: a világpremier Szente Vajk rendezésében 2023. október 7-én volt. Az előadás főszerepeiben Kolovratnik Krisztián, Molnár Andrea, Lévay Viktória, Liptai Claudia és Csonka András lép színpadra. A táncos produkció koreográfusa Túri Lajos Péter és Molnár Andrea táncművész – utóbbi idén a partnerével, Bonyhádi Ferenccel világbajnoki címet szerzett a varsói WADF Artistic latin világbajnokságon, a Fever Dance Group a Hölgyválaszban szereplő táncosai: Bődi Dénes, Markovics Emese és Dzsupin Ádám pedig csoportban is elnyerték a világbajnokság díját.

Crespo Rodrigo rendezőként, Mohácsi István Francia rúdugrás című vígjátékával debütált a Játékszínben ebben az évadban. A hatszereplős előadást Kerekes József, Lévay Viktória, Debreczeny Csaba, Liptai Claudia, Nagy Sándor, Gubik Petra / Erdélyi Tímea játssza.

A szezon utolsó bemutatója a Rém rendes vendég című amerikai komédia volt április 6-án. A főbb szerepeket Hernádi Judit, Nagy Sándor és Horváth Lilit játssza, a darabot Cseke Péter állította színpadra.

A színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt, Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állít emléket. Idén Tóth Enikőt jutalmazták vele, akik kezdettől szerepel a Játékszín produkcióiban. Játszott a Jutalomjátékban, a Legyen a feleségemben, jelenleg pedig a Menopauza és a Hölgyválasz című vígjátékokban látható.

A Kishonti Ildikó emlékére alapított díjat minden évad végén a Játékszín egy-egy háttérmunkatársa kapja. Az idei díjazott Nyisztorné Viniczai Gabriella pénzügyi asszisztens, aki csaknem 11 éve tartozik a színház kötelékébe.

Liptai Claudia és Csonka András.jpg
Az évad színésznője Liptai Claudia és Az évad színésze Csonka András

A június 12-ei évadzáró társulati ülésen hatodik alkalommal adták át Az évad színésznője és Az évad színésze díjat a közönség szavazatai alapján. Idén Liptai Claudia (Hölgyválasz, Francia rúdugrás) és Csonka András (Aranylakodalom, Nagyvárosi fények, Hatan pizsamában, Hölgyválasz) vehette át az elismerést.

A Csodálatos vagy, Júlia! férfi főszereplője, Hirtling István a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa lett az évadban, a színház vezető színésznője, Zsurzs Kati átvehette a Gobbi Hilda-életműdíjat, Gubik Petra pedig a Petőfi zenei díj grémiumának döntése alapján az év női előadója lett.

„Kivételes évadot zárunk, a három új produkcióval nem gazdagabb, hanem erősebb lett a repertoárunk. Ha lehet, az eddiginél is markánsabbá vált a Játékszín minőségi szórakoztató színházi profilja. Kínálatunk folyamatos telt házakat generált az évadban, köszönet a teljes színészgárdának!” – mondta Bank Tamás igazgató az évadzáró társulati ülésen.

Május 4-én lezajlott a színház történetének eddigi legnagyobb kültéri eseménye. A Játékszín a Sonkamesternél című programsorozatot Etyeken rendezték meg. Két színpadon, 16 színész közreműködésével, koncertekkel, pódiumbeszélgetésekkel és egy esti  Menopauza-előadással szórakoztatták a közönséget.

A Hölgyválasz című időszaki fotókiállítást ősztől lehetett megtekinteni a Játékszín aulájában: a színház rezidens fotósa, Juhász G. Tamás által a produkció táncpróbáin készített képeket. 2022 decemberében a Játékszín és a Libertine együttműködésében elindult az Irodalmi reggeli című sorozat. Szabados Ágnes havonta egyszer szerzőket invitál a színház Julius Meinl Színpadára – a szezonban mások mellett Szűcs Péter és Mörk Leonóra voltak a vendégei.

A 2024/2025-ös szezont szeptember elején indítják. Az első bemutató magyarországi premier lesz: októberben Horgas Ádám rendezésében állítják színre A lány a vonaton című regény- és filmadaptációt. Itthon ugyancsak először látható majd a Dan Brown regénye alapján készülő Da Vinci-kód. A rendezője Szente Vajk lesz, akárcsak az utolsó bemutatóé, amit ő is ír. A Menopauza után újabb tabudöntögető produkció várható, ezúttal a férfiakról.

A következő évadra július elején indul az online jegyértékesítés.

Fotók: Juhász G. Tamás