fbpx

Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai

A Punkt felkérésére a fotográfiához köthető szakemberek véleményezték, melyek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai.

A Punkt felkérte a Fotóhónap rendezvénysorozat kurátorait, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának és a Magyar Fotótörténeti Társaság tagjait, valamint a Punkt.hu oldal szerzőit, hogy rangsorolják az általuk legfontosabbnak tartott 2022-es hazai fotókiállításokat. Ennek a széles merítésnek köszönhetően kurátorok, galériavezetők, fotográfusok, fotóművészek, szakírók és oktatók szakmai véleménye alapján állt össze az idei toplista.

A rangsorban a történeti és a kortárs fotográfia területéről egyaránt találhatunk alkotókat, és a fotográfiai stílusok is a médium sokszínűségét bizonyítják.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a lista élére ismét egy világhírű fotóművész kiállítása került: az 1950-ben az Egyesült Államokban született és több mint negyven éve a dél-afrikai Johannesburgban élő Roger Ballen generációja egyik legjelentősebb fotográfusa, akinek dokumentarista és megrendezett képei egyedülálló helyet foglalnak el a kortárs fotográfiában. A Mai Manó Házban megrendezett Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ című kiállítás nyitóhetére maga az alkotó is ellátogatott.

A Capa Központban jelenleg is látható Hipotézis: Levél minden című tárlat.

A magyar fotográfusok munkáit bemutató kiállítások közül a legfontosabbnak Dezső Tamás a Capa Központban jelenleg is látható Hipotézis: Levél minden című tárlata bizonyult, mely a lista 2. helyén található. (A művésszel készített interjúnk itt olvasható.) Dezső Tamás az összes élő – köztük az ember – önazonosságát vizsgálja legújabb munkájában. Az identitás kérdését körüljárva Dezső Tamás az emberi létezés metaforáját a növényekben találja meg, amelyek ugyanabból az anyagból és hasonló struktúrákból épülnek fel, mint mi. 

A rangsor harmadik helyén Nicholas Nixon – még folyamatban lévő, évente egy képpel bővülő – ikonikus sorozatát találjuk, melyben évtizedek óta készít portrét feleségéről és sógornőiről. A Brown nővérek című sorozat – mely a Mai Manó Házban volt látható – az egyik legerősebb példázata a portrékészítésnek és a kortárs fényképészet időhöz való viszonyának. Az idei rangsorban a nagyobb kiállítóterekben megrendezett kiállítások kerültek a toplista élére, kisebb galériák nem szerepelnek a TOP10-ben.

A listán új helyszíneket is felfedezhetünk.

Az esztergomi Vármúzeumban megrendezett MANU TÍPIA XXII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé csoportos tárlata rögtön a ranglista 12. helyén debütált, de a pécsi Focus csoport elmúlt negyvenöt évét bemutató tárlat, valamint a 2022 februárban a szentendrei Vajda Múzeumban nyíló PhotoLab kiállításai is bekerültek 2022 legfontosabb tárlatai közé

A 2022-es fotókiállítások top 10-es listája

1. Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ (Mai Manó Ház)
2. Dezső Tamás: Hipotézis: Levél minden (Capa Központ)
3. Nicholas Nixon: A Brown nővérek (Mai Manó Ház)
4. Martin Parr: Strand az egész világ (Műcsarnok)
5. Gerhes Gábor: Atlasz (Kiscelli Múzeum)
6. Hans van der Meer: Apró rejtélyek (Robert Capa Fotográfiai Központ)
7. Válogatás 40 év legjobb magyar sajtófotóiból (Capa Központ)
8. Juhan Kuus: Közvetlen Történelem (Mai Manó Ház)
9. Drozdik Orshi: A fénykép és a szerelmes vers (Mai Manó Ház)
10. David Claerbout és Ősz Gábor: Anticamera (Capa Központ)

Nyitókép: a Mai Manó Házban megrendezett Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ című kiállítás. Fotó: Biró Dávid

A rovat további cikkei