Hatalmas forgatag kezdődik csütörtökön, június 8-án a fővárosi Vörösmarty téren, összesen 85 kiadó 339 új kötete érkezik. Soknak tűnik? Hát még, ha összeszámoljuk, mennyibe kerülne mindent megvenni! Ha valaki azzal az elhatározással érkezne, hogy az összes újdonságot beszerezi, pontosan 1, 41 268 millió forintot kellene magával hoznia. Természetesen akad kötet 500 forintért, de 10 ezerért is. A könyvhét azonban nemcsak a vásárlásról szól, hanem számtalan izgalmas programról, dedikálásról is. Találkozhatunk kedvenc szerzőnkkel, és dedikálhatjuk otthoni könyveinket.

 

13322109_1043117799112546_3208819057823583191_n

A Kultúra.hu szerkesztősége is segít az olvasóknak programajánlójával.

 

Az első napon, június 8-án 16 órakor Závada Pál, József Attila-díjas és Kossuth-díjas író nyitja meg Budapest szívében az eseményt. Másnap, június 9-én szintén 16 órakor a kortárs gyerekirodalom-kutatás problémáiról beszélgetnek a Mesebeszéd című gyerek- és ifjúsági irodalom kézikönyv szerkesztői: Szekeres Nikoletta, Hansági Ágnes, Hermann Zoltán és Mészáros Márton. A kötet főképpen az elmúlt két évtized gyerek- és ifjúsági irodalmi termését, magyarországi alakulását, kanonizációját, irányvonalait és jelenlegi állapotát veszi górcső alá.

 

Ezt követi a színpadon a Fiatal Írók rendezvénye 16:30-kor és 17-kor is a Fiatal Írók Szövetsége első könyveseivel, Csillik Kristóffal, Mizsúr Dániellel, Horváth Veronikával, Kulcsár Árpáddal, Szalay Álmossal és Szerényi Szabolccsal beszélgetnek. Az Arany János-emlékév keretében is megjelentek kötetek. Áldott az a bölcső ? Arany János életregényét Cselenyák Imre író mutatja be június 11-én 16:30-kor, aki gitározik is a közönségnek, míg Róbert Katalin moderál.

 

A történelem szerelmeseinek:

Szombaton, június 10-én 12 órakor történelmi vetélkedőt rendeznek a történelmi regényírók és olvasók között. A legjobban teljesítő olvasók dedikált könyvnyereményt kapnak jutalmul! Résztvevők: Csikász Lajos, Urbánszki László, Trux Béla, Cselenyák Imre, Bónizs Róbert, Gáspár Ferenc, Gál Vilmos és Kapa Mátyás. Utolsó nap, június 11-én pedig azt a kérdést járják körbe: Van-e történelmi igazság? Miről szeretne olvasni a BBC History világtörténelmi magazinban? Papp Gábor, a BBC History főszerkesztője várja az érdeklődőket, és szívesen válaszol a kérdéseikre 14 órakor.

 

A zene szerelmeseinek:

Horváth Gergely Jézus és a rock and roll című könyvének zenés bemutatójára invitálnak mindenkit június 10-én 19-kor. A szerzővel Stumpf András, a Heti Válasz főmunkatársa beszélget, és Takáts Eszter énekel. Ugyanekkor a pavilonoknál Bob Dylan dalaival találkozhatunk magyarul ? Barna Margit és Barna Imre zenél. Másnap 13:30-kor Véghelyi Balázs Zene nélkül ? Fejezetek a magyar dalszövegírás történetéből című könyvét mutatják be. A szerző a népdalok korától napjainkig vizsgálja a zene és a társadalom viszonyát. A kiadványról, a magyar dalszövegekről, a zene, a szöveg és a mindenkori fiatalok kapcsolatáról a szerzővel László Anikó újságíró beszélget.

 

A gyerekeket is várják a könyvek

A világ leggonoszabb meséi címmel június 10-én 11:15-kor lesz interaktív, zenés könyvbemutató. Közreműködnek a szerzők: Ijjas Tamás, Lackfi János és az Eszter-lánc duó (Kárász Eszter és Molnár György). A gyerekek Csukás Istvánnal is találkozhatnak, június 11-én Különleges ember, különleges élet ? címmel beszélget Csukás Istvánnal Róbert Katalin.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Kultúra.hu