Egy friss, ukrán mintákat vizsgáló kutatás bebizonyította, hogy nem hazudott Hérodotosz, a Kr. e. 5. században élt görög történetíró, amikor a szkíták brutalitásáról számolt be.

Az Arkeonews által közöl tanulmány ismertette, hogy a szkíták – egy ősi, az eurázsiai sztyeppéken élő nomád népcsoport – harcosai legyőzött ellenségeik bőréből készítettek tokot nyilaiknak, közölte a National Geographic.

Az íjászati és lovastudásáról ismert csoport kegyetlenségéről már a görög történetíró, Hérodotosz is beszámolt: szerinte a harcosok áldozataik koponyájából itták ellenségeik vérét, a skalpjaikat pedig kéztörlőnek használták. Sőt ellenfeleik jobb kezéről levágták a bőrt, hogy tegezfedőt készíthessenek belőle.

Luise Ørsted Brandt, a Koppenhágai Egyetem munkatársa kollégáival nemrég megerősítette a forrás néhány megállapítását. A vizsgált ukrajnai bőrminták többsége állati, kettő azonban emberi eredetű volt. Elképzelhető, hogy az eljárás az elhunytak tiszteletének jele volt, ugyanakkor azt sem lehet kizárni, hogy a legyőzött feletti hatalmat jelképezte.

Illusztráció: Alexander Derucsenko: Szkíta harcosok