Prokné Tirner Gyöngyi, a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesületének elnöke az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: országszerte kinyitnak az alkotóházak, műhelyek, és egyedi programokkal várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a népi kézművesség különböző területeivel. Kiemelte: tanfolyamok, konferenciák, népszokások felelevenítése, hagyományos népi ételkészítés és több helyszínen táncház is várja a közönséget.

00141139


Mit csinálnak a kőfaragók és a kovácsok?

A rendezvény alkalmával gyerekek, felnőttek, családok ismerkedhetnek meg a fazekasok, a vászonszövők, a fafaragók, a kovácsok, a mézeskalácskészítők és egyéb kézművesek munkájával. A különlegességek között a kőfaragás, a népi ékszerkészítés, a pitykegomb-készítés, a székbekötés és a gyertyamártás is megtalálható. Elmondta: eddig 46 település 50 helyszíne csatlakozott a rendezvényhez, de még várják a jelentkezéseket. Céljuk a helyi kézműves hagyományok, értékek középpontba helyezése, annak bemutatása, hogy milyen sokszínű az a feladat, amelyet ezeken a helyszíneken végeznek, és azok a lehetőségek, amelyeket a közönség számára nyújtani tudnak. Elmondta: az előző két évben öt-hatezer érdeklődőt vonzott a rendezvény.

Franciaországból indult a kezdeményezés

Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) ügyvezető igazgatója megfogalmazta: az eseményt az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) kapcsolódva rendezi meg a két szervezet közösen. Felidézte: a kezdeményezést a párizsi székhelyű INMA (Institut National des Métiers d?Art) indította el 2006-ban, Magyarország a NESZ révén már 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, de országos méretűvé 2014-ben teljesedett ki a rendezvény, amikor a két szervezet együttműködése nyomán létrejött az alkotóházak és nyitott műhelyek hétvégéje.

www.hagyomanyokhaza.hu


Kezünkben a jövő!

Elmondta: idén 19 ország csatlakozott a ?Kezünkben a jövő, kézművességgel a holnapért.? szlogen jegyében megvalósuló Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz. Az igazgató kiemelte: a csatlakozás egyik legnagyobb értéke, hogy ezáltal Magyarország bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe.

Mi is az a mátkálás?

Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője arról beszélt, hogy a rendezvény alkalmával az érdeklődők láthatják, milyen fáradságos munka létrehozni ezeket a tárgyakat. Fontosnak tartják, hogy megismertessék az alkotás folyamatát, ennek révén az alkotás értékéről alkotott helyes megítélés kialakítása is céljuk. A Hagyományok Háza programjáról elmondta: a húsvét utáni hétvégén a fehérvasárnapi népszokásokat kívánják feleleveníteni, a látogatók megismerkedhetnek a mátkálás, a komálás szokásával, a Nyitott Műhelyben komatálakat készítenek.

Forrás: MTI

Fotó: hagyomanyokhaza.hu