A Nemzeti Filmintézet televíziós produkciók gyártására szavazott meg támogatásokat, köztük Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát, valamint az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmekre. A mozis nézettségi rekordot hozó A nemzet aranyai című dokumentumfilmet követően sorozat dolgozza fel a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit.

a-nemzet-aranyai.jpg
A nemzet aranyai

A Nemzeti Filmintézet (NFI) egyik legfontosabb vállalása a televíziós bemutatásra és streamingszolgáltatásra készülő alkotások pályázati úton történő támogatása. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt három évben a mozifilmek mellett több mint háromszáz televíziós alkotás megvalósulását támogatta. A Televíziós Döntőbizottság ezúttal hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

Dramatizált dokumentumfilm készül prof. dr. Krausz Ferencről, aki kutatótársaival elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amelyért elnyerték a fizikai Nobel-díjat 2023-ban. A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva kutatásainak mindennapi életünkre is hatást gyakorló jelentőségére.

A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi-vízilabdaválogatottról, amely az azonos című mozifilmhez hasonlóan a legendás csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát idézi fel. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a közel 100 ezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezi.

Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban az ember és a Teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek jár utána. A hét epizódból álló dokumentumfilm-sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs.

Wittner Mária életét feldolgozó dokumentumfilm készül 200 nap címmel, Koltay Gábor rendezésében. A közelmúltban elhunyt Corvin közi forradalmárt előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban, a róla szóló alkotás a siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit.

A természet és a zene különleges találkozása a tavaly nyáron a Balaton-felvidéken megrendezett akusztikus koncertsorozat, a Természetre hangolva, amelynek legszebb pillanatait dokumentumfilmben idézi fel Réti László rendező. A film célja a térség természeti kincseinek bemutatása a hazai könnyűzene előadóival.

Zsigmond Dezső dokumentumfilmje, az Élik az életüket – Kárpátajai szilánkok című alkotás folytatása a most megvalósuló Éli az életét – Szabina című alkotás, amely a 2006-os filmben megismert kárpátaljai lány későbbi sorsát követi nyomon napjainkig.

Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetes az egyik első magyar utazó volt, aki Peru területére lépett, amelyet követően húsz éven át a moxo indiánok között szolgált hittérítőként a 18. században. Az Egy magyar jezsuita Amazóniában című dokumentumfilm az ő életét és útját dolgozza fel Selmecbányától Dél-Amerikáig, Cséke Zsolt rendezésében.