Kettős magyar sikerrel zárult a hétvégén a Luxemburgban megrendezett 15. CinEast filmfesztivál, mely izgalmas válogatást vonultatott fel a közép-európai alkotások legjobbjaiból.

A Csuja László és Nemes Anna rendezőpáros testmelodrámája, a Szelíd című magyar–német koprodukció egy női testépítőről szól, aki komoly áldozatot hoz azért, hogy megnyerje a világbajnokságot. Egy röpke szerelmi találkozás azonban rádöbbenti, hogy neki is van lelke, amely – testéhez hasonlóan – megérdemli az elismerést.

A filmesekből álló nemzetközi CinEast zsűrije az indoklásában kiemelte, hogy a Szelíd rendezőpárosa „tapintattal és türelemmel egy olyan univerzumot mutat be, amely kevéssé ismert és eddig alig volt látható nagyvásznon. Az alkotás egy, az ismerttől eltérő, másik fajta szépséggel szembesíti a nézőt, és ítélkezés nélkül beleszerettünk.”

A Szelídet az amerikai Sundance Filmfesztiválon mutatták be először, ahol első magyar játékfilmként a versenyprogramban szerepelt, illetve vetítették a rangos Sydney-i Filmfesztiválon is. A Szelídet korábban díjazták már a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválon és a németországi Wiesbadenben rendezett GoEast fesztiválon. Csonka Eszter a filmben nyújtott alakításáért a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon a játékfilmes zsűri elismerését érdemelte ki.

A Szelíd a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió). A filmet a Filmión is meg lehet nézni.

A K. Kovács Ákos rendezésében készült Branka, mely a luxemburgi fesztiválon a legjobb rövidfilm közönségdíját nyerte el, 1991-ben játszódik a magyar–jugoszláv határ közelében. A címszereplő szarajevói ápolónő munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán, ahol az osztály főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia. A Branka a Salamandra Film gyártásában készült a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával, producere Gyurin Zsuzsi és Osváth Gábor volt.

Nyitókép: a Szelíd alkotói a CinEast fesztiválon Luxemburgban. Forrás: Nemzeti Filmintézet