A különleges nedűket kínáló épületet Dél-Görögországban tárták fel, az ókori Sziküón városában.

Scott Gallimore, a kanadai Wilfrid Laurier Egyetem régésze és Martin Wells, az Austin College klasszika-filológusa a hónap elején mutatta be eredményeit az Amerikai Régészeti Intézet éves találkozóján – számol be a Smithsonian Magazine cikke alapján a National Geographic.

A körülbelül 1600 éves borbolt belsejében a kutatók márvány asztallapokat, törött kerámiákat és mintegy 60 bronzérmét találtak. A pénzek közül sok II. Constantius római császár uralkodása idején készült, amely időszámítás szerint 337-től 361-ig tartott.

Az érmék szétszóródtak a padlón, ebből arra következtettek, hogy korábban egy helyen tárolták az egész vagyont. Nem erőszak áll a háttérben, inkább földrengést vagy más természeti csapást gyanítanak az összeomlás mögött.

Ma már igazi gourmet csemegeboltként tekintenénk az üzletre, hiszen a bor mellett olívaolajat is árultak. Az üzlet mellett kemencék és szőlő- vagy olajbogyó-sajtoláshoz szükséges eszközök is megtalálhatóak voltak. A bor szerepe napjainkban sem csökkent, az ókori rómaiaknál azonban orvosságként is használták.

A legfontosabb kérdés, ami ilyenkor felmerül, hogy milyen fajta bort árult a múltbeli üzlet tulajdonosa. A kutatás egyik régésze, Scott Gallimore elmondta, csak pár szőlőmagot tudnak bizonyítékként felmutatni, konkrétabb adatokkal egyelőre nem szolgálhatnak.

Az illusztráción egy borkereskedőt ábrázoló relief. Fotó: Luisa Ricciarini / Leemage via AFP