Első alkalommal február 18-án és 19-én Georg Phillip Telemann Pimpione című intermezzóját, az Alster-szvit néhány humoros tételét, a D-dúr concerto első tételét és Az iskolamester című komikus kantátát adják elő a művészek ? ismertette a programokat Solymosi Tari Emőke zenetörténész, a sorozat szerkesztő-műsorvezetője, az Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozat vezetője a február 9-ei sajtótájékoztatón, Budapesten. Pimpione szerepében Vecsey Gyula bariton lép színpadra, Vespetta Gál Gabi szoprán lesz, közreműködik Komlóssy Gábor trombitán, Ninkó Attila és Zászkaliczky András oboán, a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola gyermekkara és a Zuglói Filharmónia ? Szent István Király Szimfonikus Zenekar Horváth Gábor vezényletével.

vigado

 

A tánc és a tánczene áll a március 18-ai és 19-ei előadások középpontjában, amelyeken közreműködnek a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei és hallgatói, a zenekart pedig Ménesi Gergely dirigálja. A program első része a bourrée, a menüett, a német tánc, a valcer, a polka és a szláv tánc változásait, a második fele a magyar táncokat és főként magyar szerzők táncait ismerteti meg az érdeklődőkkel. A közönség számára kiderül többek között, hogy milyen a menüett egy barokk szvitben és hogyan változik át egy bécsi klasszikus szimfóniában. Az előadással megemlékeznek Lajtha László születésének 125. és Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról is.

 

A vonós hangszercsalád egyik tagjával, a csellóval és a hangszert megszólaltató Devich Gergely csellóművésszel a közönség április 8-án és 9-én ismerkedhet Záborszky Kálmán vezényletével. Devich Gergely ezen a hangversenyen szólóban, édesanyja zongorakíséretével, kamarapartnereivel különböző felállásban ? zongorás trióban és vonósnégyesben ? és versenymű szólistájaként zenekarral is fellép. A sokoldalúságát megmutató programban barokk, klasszikus, romantikus és XX. századi kompozíciókat is játszik.

 

A délszláv népzenét és néptáncot május 13-án és 14-én a Vujicsics Együttes, a Söndörgő Együttes, a ViGaD Trió és a Taban Táncegyüttes mutatja be. A háromgenerációs koncerten megszólal többek között a Dráva szélén lakom, a Seljancica, a Dada sali és a Józo. Solymosi Tari Emőke rámutatott: arra törekszenek, hogy élményt nyújtsanak, és céljuk a legmagasabb minőséget produkálni. Záborszky Kálmán karmester, gordonkaművész, az MMA rendes tagja, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője emlékeztetett: a zenéből kiindulva, de az összes művészeti ágat segítségül hívva keltették életre a sorozatot. Dubrovay László zeneszerző, az MMA elnökségi tagja kiemelte: a Pastorale összművészeti sorozat nagy élményt ad a fiatalságnak, hiszen több műfaj ? illusztrációk, vetítések, beszélgetések, tánc, ária ? egyszerre jelenik meg az előadásokon. Hozzátette: terveik szerint a felvett előadásokat szeretnék országszerte minden iskolába eljuttatni, továbbá egy-egy vidéki színházba is elvinnék.

 

A Pesti Vigadó díszterme másodszor nyújt otthont a Pastorale című, idén 20 esztendős sorozatnak, amely 1997 óta mintegy 220 programja segítségével vezette be a közönséget a művészetek világába. Az előadásokat táncok, a művészekkel folytatott beszélgetések és vetített képek is gazdagítanak. A sorozatban minden évben helyet kap egy zenés színházi program (opera), két tematikus koncert, valamint egy népzenei-néptánc program. Az előadások egyik főszereplője a Zuglói Filharmónia ? Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet Záborszky Kálmán, Ménesi Gergely és Horváth Gábor vezényel.

Forrás: MTI

Fotó: vigado.hu