DLAPE20241009109_16.jpg

Gesztenyés és fűszeres sárgabarackos lett Budapest desszertje

A Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely gesztenyés-sárgabarackos-csokoládés süteményét választották idén Budapest desszertjének, amelyet először az október 11-én, pénteken kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatnak meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt csaknem negyven kiállító süteményeivel, csokoládéival és más finomságaival találkozhat a közönség – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

Az idei Édes Napokon először jelenik meg a Balaton fagyija és sütije, de meg lehet majd kóstolni a Demeter Chocolate Kft. Dubai elnevezésű édességét, és bemutatkozik chocoMe új márkája, az Atelier is. A csokoládémanufaktúra különlegessége, hogy a teljes gyártási folyamatot saját maga végzi: helyben megvásárolja a kakaóbabot, amelyet azután saját maga hántol és pörköl meg.

Az édességtematikájú esemény célja, hogy segítse a cukrászattal foglalkozó magyar kis- és közepes vállalkozásokat, támogassa a magyar édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését. Rebrus Csaba megjegyezte, hogy a magyar édesiparnak jelenleg nagy kihívásokkal kell szembenéznie: az elmúlt időszakban jelentősen növekedett a kakaóbab és más összetevők ára, de az energiára és a munkaerőre is egyre többet kell költeni, miközben a cukrászdák forgalma komoly visszaesést mutat.

Rebrus szerint a magyar kézműves csokoládégyártás jól szerepel a világversenyeken, annak ellenére, hogy a szektor állami támogatásban nem részesül. Az idei, meghívásos versenyen ötfős zsűri döntött: Budapest desszertjét a Cocó7 Csokoládé Bolt és Látványműhely készítette.

Bretz Bernadett, a műhely vezetőjének elmondása szerint törekedtek arra, hogy kizárólag minőségi alapanyagokat használjanak. A brownie-szerű piskóta csokoládé és vaj felhasználásával készült, a mandulás ropogós rétegen tejszínes étcsokikrém és rumos aromájú, könnyű gesztenyekrém kapott helyet. A süti belsejében lévő sárgabarackzselé vaníliával, kevés szegfűszeggel és fahéjjal fűszerezett. A sütemény tetejére csokoládébevonat és egy kicsi gesztenyegolyó került.

Ez is érdekelheti

Vibráló színekkel űzzük el a téli szürkeséget

13+1 olyan kiállítást ajánlunk, amelyek élénk színeikkel, mély gondolataikkal és változatos stílusukkal különösen üdítőek lehetnek a borús, hideg napokon.

Rekordszámú nevezés után megvan az év bejglije

A szekszárdi Prim Cukrászda & Café diósa lett az év bejglije, a békéscsabai Bejó Cukrászdáé az év mákos bejglije, ínyenc kategóriában pedig a piliscsabai Mák Kézműves Cukrászda sütőtökvarázs elnevezésű süteménye nyert.

A város, ami mesél: a street art nyomai Budapesten

Budapest utcái élnek és mesélnek. Aki figyel, meghallja: suttogásokat a múltból, lázadó üzeneteket a jelenből, apró bronzfigurák halk iróniáját. A graffitik, paste upok és miniszobrok nem csupán színt, hanem történeteket, társadalmi üzeneteket visznek a város életébe. Minden járókelő részese lehet a vizuális párbeszédnek, miközben a street art egyre inkább a kortárs művészet elismert részévé válik, és a város élő galériává változik.

Gerendai Károlytól várják a Sziget Fesztivál megmentését

Bizonytalanná vált a Sziget Fesztivál jövője a külföldi tulajdonos döntése miatt. A Sziget Zrt. tulajdonosai felvették a kapcsolatot a fesztivál alapítójával, Gerendai Károllyal, lehetőséget kínálva arra, hogy a rendezvény ismét vele folytathassa működését.