Nemcsak minket, felnőtteket, hanem bizony a gyerekeket is megviseli, hogy csak korlátozottan tudnak mászkálni, és a levegőzés kimerül egy-egy kisebb vagy nagyobb sétában. Ezért a legjobb, ha időnként bekapcsolunk egy kis zenét, és kitáncoljuk magunkból a feszültséget. Nekünk is jót fog tenni. 

Farkasházi Réka és a Tintanyúl: Életmesék

Pörgős, bulizós gyerekdalok vannak a lemezen, amelyeket nemcsak a tempójuk miatt kedvelünk, hanem azért is, mert a valóságról szólnak. A zenék őszintén rávilágítanak az együttélés nehézségeire (Szanaszét), a hétköznapi problémákra (Apuzárási pánik), de szólnak a veszteségek feldolgozásáról és a másság elfogadásáról is (Kacsaláb). A dalok játékká hangszerelik a mindennapokat, ami pedig a legjobb bennük, hogy egyenrangú partnerként kezelik a gyereket és megértetik vele azt is, hogy humorral bármi orvosolható. Plusz pont azért, hogy Szabó T. Anna Párna dal című versét is megzenésítették ezen a lemezen.

Forrás: kulturpara.blog.hu
Szalóki Ági: Körforgás

Habár már nagyon régen megjelent, Szalóki Ági lemezén egyáltalán nem fog az idő. Ez egyrészt annak is köszönhető, hogy a zenei anyagot olyan énekelt versek alkotják, amelyeket dallam nélkül is nagyon lehet szeretni. Itt van például Tamkó Sirató Károly Kongó-bolt vagy Esődal című költeménye, Szabó T. Anna Körforgása, József Attila Perc című verse vagy Erdős Virág Négyeshatos című műve is. A dalok a születésről és a halálról, a percnyi mozdulatlanságról és a gyorsan forgó időkerékről mesélnek. Megpróbálják egy gyerek számára is jól érthetően megfogalmazni, mi a szeretet vagy a segítés másokon. Fel sem tűnik, de a lemezt hallgatva a klasszikus és kortárs líra gyöngyszemei a hétköznapjaink részévé válik.

Forrás: libri.hu
Dés László – Geszti Péter: A dzsungel könyve

A dzsungel könyve musicalt akkor mutatták be, amikor még kisiskolás voltam, 1996-ban elnyerte a Színházi Kritikusok Díját mint az év zenés darabja. Ezek a dalok azóta már több generációt elkísértek. Sikerének tirka, hogy a szövegek valós emberi tulajdonságokról szólnak: szeretetről, gőgről, tiszteletről, bosszúról, butaságról és humorról. És habár főszereplői főként állatok, azoknak mégis emberi problémáik vannak, amelyeket nagyon könnyen érezhetünk a sajátjainknak.

Forrás: discogs
Gryllus Vilmos: Maszkabál

A farsangnak ugyan már vége, Gryllus Vilmos Maszkabál lemezét azonban egész évben jó hallgatni. Huszonhat különös gonddal megalkotott, vidám dal szerepel ezen a lemezen, amelyek a gyerekünket elvarázsolják, átváltoztatják. Miközben szól a zene, a kicsik banyává, tündérré, varázslóvá, ősemberré vagy skóttá lényegülhetnek át, épp, amihez kedvük van. Ez az a lemez egyébként nagyszerű szerepjáték kiindulópontja is lehet, hiszen remekül beindítja a gyerekek fantáziáját, és a szülőket is arra ösztönzi, hogy csodás mesevilágot teremtsenek, amelyben aztán jókat lehet együtt játszani.

Forrás: agoraveszprem.hu
Palya Bea: Nappali dalok

A Nappali dalok Palya Bea más műveihez hasonlóan életérzéseket közvetítenek. A szerző így ír ezekről: „Ha ​berakok egy zenét, és elkezdünk táncolni a nappaliban, miután mindenki megérkezett a saját világából, sokkal könnyebb az egymásra hangolódás. Ezért olyan dalokat írtam, amelyek az átmeneteket segítik pulzáló, táncra késztető ritmusokkal, szép ívű, otthonosan csengő dallamokkal. Egy mozgékony zenefolyam született, amely egy élettel teli áramlatot von körénk, bemozgat, elringat, megnevettet, gyönyörködtet. Magamhoz, majd a szeretteimhez terel”. A lemez a YouTube-on elérhető.

A nyitókép forrása: pexels.com