A 12 húros hangszer, amely május végén kerül kalapács alá, ötven évet töltött az angol vidéken egy padláson.

John Lennon 1965 júniusában. Fotó: Farabolafoto / Leemage via AFP
John Lennon 1965 júniusában. Fotó: Farabolafoto / Leemage via AFP

Paul McCartney Höfnere után újabb Beatles-hangszer került elő. Ötven év rejtőzködést követően találtak rá az angol vidéken egy akusztikus gitárra, amelyen John Lennon és George Harrison is játszott – közölte a Smithsonian. A padláson árválkodó Framus márkájú, 12 húros Hootenanny relikviát nemsokára aukcióra bocsátják.

Lennon és Harrison egyaránt játszottak a hangszeren, mikor a Help! és a Rubber Soul című albumokon dolgoztak; a gitár olyan dalokon hallható, mint a You’ve Got to Hide Your Love Away, az It’s Only Love, az I’ve Just Seen a Face, a Norwegian Wood és a Girl. Emellett az 1965-ös Help! című filmben is feltűnik. A gitár Lennontól állítólag Gordon Waller zenészhez, a Peter & Gordon duó egyik tagjához került, aki később a jelenlegi tulajdonosnak ajándékozta. Az évek során sokszor emlegette a hangszert, de azt hitte, elveszett – a fia találta meg nemrég édesapja padlásán.

Mikor Darren Julien, a Julien’s Auctions társalapítója és ügyvezető igazgatója tudomást szerzett a felfedezésről, az Egyesült Királyságba utazott, hogy személyesen is megnézhesse a gitárt. Néhány Beatles-szakértő segítségévél sikerült megállapítania, hogy a hangszer valóban Lennonéké volt. „Az, hogy megtaláltuk ezt a hangszert, olyan, mintha egy elveszett Rembrandt- vagy Picasso-képre bukkantunk volna” – mondta Julien.

Julien szerint egy padlás a lehető legrosszabb hely egy gitár tárolására: habár kinézetét tekintve jó állapotban őrződött meg a szóban forgó hangszer, játszani már nem lehetett rajta. Az aukciósháznak döntenie kellett: vagy nem nyúl hozzá, és megtartja kiállítási darabként, vagy megpróbálja helyreállítani. Az utóbbit választották. „Egy hangszer rendeltetése az, hogy játsszanak rajta, egy zenetörténetileg ennyire jelentős gitár pedig mindenképp megérdemli, hogy újra betölthesse eredeti célját.”

A Julien’s május 29-én és 30-án a New York-i Hard Rock Caféban tartott aukción árverezi el a gitárt olyan zenei relikviák társaságában, mint Kurt Cobain saját kezűleg írott set listje vagy Tina Turner Versace ruhája. Az aukciósház abban bízik, hogy történelmet ír, és a hangszer túllépi a hatszáz- és nyolcszázezer dollár között megállapított kiindulási árat.