Milyen volt a szerelmes, mindig úton lévő kalandor Petőfi Sándor? Milyen képet látunk a költőről akkor, ha nem forradalmárként tekintünk rá? A 26 év – Privát Petőfi című, a Petőfi Kulturális Program keretében országszerte bemutatott koncertszínházi előadás betekintést enged az alkotó érzelemvilágába.

„Az előadás fő kihívása, hogy a szoborrá merevedett Petőfi-toposzt hogyan lehet közelebb hozni az emberekhez egy őszinte produkcióval” – meséli a 26 év – Privát Petőfi férfi főszereplője, Adorjáni Bálint színművész. Az országjáró zenés irodalmi esteken a színészhez felesége, Kacsó Hanga Borbála népdalénekes, Szabó Dániel cimbalomművész és Juhász Anna irodalmár is csatlakozik, hogy dalokkal, versekkel, történetekkel idézzék meg lánglelkű költőnk eddig talán kevéssé ismert arcait.

A Privát Petőfi a költő szenvedélyes személyiségéhez nem a forradalom látószögéből közelít, azaz kevéssé domborítja ki a tömegeket megragadó, nagy nyilvánosság előtt szónokló, népszerű Petőfi-alakot. Sokkal inkább egy bensőséges utazást kínál a költővel, amelyen magánemberként, fiúként, szerelmes férfiként és kalandozó vándorként ismerheti meg őt a közönség. Ehhez pedig Asztalos Emese irodalomtörténész és Juhász Anna irodalmár válogatták össze a népdallá vált verseket, történeteket és útirajzokat Petőfi életművéből.

„Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kapcsolatáról elég homályos képem volt korábban, nem ismertem, milyen erős érzések kötötték össze őket. A Juhász Anna és Asztalos Emese által összeállított szövegkönyv viszont kikerekített mindent, amit tudnunk érdemes a kapcsolatukról” – mesélte Kacsó Hanga, az előadás női hangja.

Vajon milyen a kapcsolata a két főszereplőnek Petőfihez, és mi mélyítette el számukra még jobban az előadást? Videónkból kiderül.

A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.