Ezen a hétvégén ünnepeljük a Kulturális Örökség Napjait: több száz érdekes program, tematikus séta, műemlék látogatás várja az érdeklődőket országszerte. Összegyűjtöttünk 8 eseményt, amit vétek lenne kihagyni.

Fedezd fel Pécsen a Zsolnay építészeti kerámiáit!

Nem hiába büszkék a pécsiek a városukra: a magyar ipartörténet egyik legendás családja, a Zsolnayék nem csak az ország történelmében, de Pécs utcáin is otthagyták kézjegyüket. A Kulturális Örökség Napjai alkalmából most korhű ruhába öltözött „Zsolnay kisasszonyok" kíséretében járhatjuk végig a város ikonikus pontjait, kezdve a Szerecsen Patikával, a Nick-udvarral, a Király utcával, útba ejtve a Színház teret, a Vasváry-házat, a Perczel utcát, a Széchenyi-teret, a Zsolnay-kutat, a Jókai utcát, majd végül Zsolnay Vilmos szülőházánál, a Főpostánál, a Tüke-kútnál, a Matáv-székháznál, utolsó desztinációként Zsolnay Vilmos szobránál zárva a kirándulást. És ha a túra nem csillapítaná eléggé a tudásszomjunkat, 19-én és 20-án is ingyenes tárlatvezetést tartanak a Zsolnay Aranykora Gyugyi-gyűjteményben.

Ismerd meg közelebbről a food design és a szobrászat kapcsolatát!

Sokak számára ismeretlenül hangozhat még a food design – ehhez ajánljuk egy korábbi interjúnkat – így, aki szeretné jobban beleásni magát ebbe a catering és képzőművészet között egyensúlyozó műfajba, látogasson el pénteken a szentendrei MANK Galériába! Erős Apolka szobrászművész és Chován Dóra food designer ugyanis megmutatják, hogyan lehet szobrokon és ételeken keresztül átadni gondolatokat, érzéseket, bizonytalanságot, útkeresést, és hogyan hat egymásra ez a két, csak látszólag különálló ágazat. Figyelem! Ezen a túrán nem csak a szemedre, de az orrodra és az ízlelőbimbóidra is szükség lesz. A férőhelyek száma korlátozott, a jelentkezés regisztrációhoz kötött!

Vegyél részt egy zenei utazáson Herczku Ágnessel és a Nikola Parov Quartettel!

A szentendrei skanzen portáin is megelevenednek a magyarországi szellemi kulturális örökségek, így 19-én és 20-án egyaránt élvezhetünk kézműves bemutatókat, hagyományőrző beszélgetéseket és koncerteket. Utóbbira példa Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet közös műsora. Ehhez érdemes tudni, hogy Parov már a 80-as évek elején, fiatal pályakezdőként elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet, utána pedig számtalan formáció élén bizonyította rendkívüli tehetségét. És ki más lehetne ebben méltóbb partnere, mint az ország talán legkeresettebb és legelismertebb népdalénekese, Herczku Ágnes? Ha két ilyen alkotó egyszerre lép színpadra, abból csak valami csodálatos sülhet ki.

Járd be a Festetics-kastély rejtett zugait!

Keszthely idén is bekapcsolódik a Kulturális Örökség Napjaiba, többek között egy kastély-sétával, ahol kívülről és belülről egyaránt megismerhetjük Festetics II. Tasziló kúriáját. A program során körbejárhatjuk a Tasziló által épített épületrészeket, informálódhatunk az építkezés folyamatáról, az északi szárny szerepéről, a szintek és egyes helyszínek funkcióiról. A Festetics-kastély rengeteg koronás főt látott vendégül, a program során most átérezhetjük azt a fennkölt hangulatot, amit ők is átélhettek az impozáns épület falai között. Aki csak pénteken vagy szombaton érne rá, ne csüggedjen, mert a sétát mindkét nap megtartják, viszont a részvétel regisztrációhoz kötött.

Kapcsolódj a természethez Mangi Kornélia előadásán keresztül!

Az ÚjMűhely Galériában Szentendrén Mangi Kornélia a tánc nyelvén szólal meg, de a természetről mesél különleges, Szabad című szólójában. Az élővilág, az időjárás hangjai és zörejei mozdulatokká transzformálódnak, és egy új formában demonstrálják azt a gyönyörű körforgást, amely körbevesz bennünket. Tökéletes alkalom ez arra, hogy egy pillanatra megálljuk, és megfigyeljük azt, ami mellett a mindennapi teendők közepette elsiklunk: hogy a természet hangjai milyen belső állapotokat ébresztenek fel bennünk, és milyen mély szabadságérzetet adhat szimplán az, ha a jelenbe helyezkedünk.

A férőhelyek száma korlátozott, a jelentkezés regisztrációhoz kötött!

Járd végig Szabó Magda, Kölcsey és Csokonai kedvenc utcáit!

Debrecenben a legnagyobb írók és költők nyomába eredhetünk a Kulturális Örökség Napjai alkalmából. Szombaton déltől a Szabó Magda Emlékháztól indul séta az írónő regényeiben is megjelenő emblematikus helyszínekre, 2 órától pedig a Cívisporta helytörténésze, Balogh László ad választ olyan kérdésekre, mint hogy hol lakott diákként Kölcsey, mi maradt egykori házából, miért rúgták ki a kollégiumból Csokonait, vagy egyáltalán éppen milyen viszonyban állt egymással a két poéta.

Táncolj hajnalig az Erdőfű és Balogh Melinda koncertjén!

Az Erdőfű Magyarország több mint szimpla táncház-supergroup: tagjai amellett, hogy a Kárpát-medencei népzenei hagyományokat szeretnék konzerválni és minél több helyre eljuttatni, egyfajta zenei műhelyként is gondolnak közös vállalkozásukra. Ezt az éteri élményt egészíti most ki összetéveszthetetlen hangjával és kisugárzásával Balogh Melinda, aki az autentikus erdélyi cigányzene jellegzetes motívumait hozza magával. Nos, mi csak annyit mondanánk: kényelmes ruhában érkezz a szentendrei skanzenbe és ne hagyd otthon a táncos cipőd, mert itt biztos, hogy nem tudsz majd megállni egy helyben.

Látogasd meg az egykori győri Zsinagóga kupoláját!

A Zsinagóga 1870 környékén, a historizmus szellemében épült, a 20. században többszöri felújításon esett át, ma pedig már hangversenyteremként és kiállítótérként funkcionál. Itt található a Vasilescu János magángyűjteményéből berendezett állandó kortárs kiállítás. Vasárnap három időpontban is részt vehetünk a Hargitainé Bartha Annamária vezette épületbejáráson, ahol fény derül rá, hogy néznek ki belülről az egykori Zsinagóga legrejtettebb termei, és milyen kilátás nyílik Győr városára a kupolából.

Kiemelt kép: Erdőfű Facebook