A premontrei kolostor felújítására a zsámbéki önkormányzat által kiírt pályázatot a Közti Zrt. nyerte meg. A kolostor kiemelkedő jelentőségű középkori építészeti emlék, amelynek a felújítás után újra funkciója is lesz: visszatérhetnek a premontrei szerzetesek a kolostorba.

Az Öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült és a közép-európai klasszikus gótika egyik legszebb, részben megmaradt emléke. A háromhajós bazilika az 1753-as földrengéskor súlyosan megrongálódott. Möller István, a magyar műemlékvédelem egyik legjelentősebb alakja 1889-ben hozzákezdett a restauráláshoz. Jelentős munkát végzett, de tervei ellenére nem sikerült újjáépíteni a templomot. A csaknem 300 éves pusztulás és az elmúlt évtizedek eredménytelen beavatkozásai miatt összeomlás fenyegeti a pótolhatatlan műemléket.

A Zsámbéki Önkormányzat az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával kiírt nyílt tervpályázatára 17 pályamű érkezett. A Közti Zrt. győztes pályázata téglakiegészítéssel rekonstruálja a templomot, konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére, valamint megteremti a restaurátor és az építész együttműködését.

A műemlékvédelem megerősítésére önálló helyettes államtitkárságot kapott a terület, és az idei év végén tovább erősödik személyi állományában az ÉKM. Emellett a műemléktámogatásra és hasznosítására olyan koncepció készült el, amely biztosítja az épületek fennmaradását. Ennek jegyében épül újjá a zsámbéki premontrei templom, így a korábban szintén eredeti formájában helyreállított, Jákon, Lébényben és Ócsán található templomokhoz hasonlóan az érdeklődők képet kaphatnak a középkori magyarországi építészetről. A zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba.

A képen a Közti Zrt. a Zsámbéki Öregtemplom és környezetének megújítása című tervpályázaton nyertes munkájának látványterve.