A Hangfoglaló Program Backstage Kubturnéja a hazai zenei szcéna legfrissebb tehetségeit viszi el az ország különböző pontjaira. Lássuk a májusi állomásokat!

CseriHanna_13.jpg
Cseri Hanna. Kép forrása: Hangfoglaló Program

Május 15-én a szegedi JATE Klubban Szlimmy nyitja az estét – a fiatal rapper olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Hundred Sins, AKC Misi vagy Lil Frakk. A halászteleki származású fiút a színházi világból ismert cserihanna követi – a rendezőként és zeneszerzőként már díjazott előadó első albuma egy éve jelent meg Kikötő címmel. A művész stílusát nemcsak rendezőként, de az alternatív popzene képviselőjeként is intenzív kísérletezés jellemzi.

Két nappal később, 17-én Debrecenben csendülnek fel a legkülönfélébb műfajú dalok. Egy szakmai program után a technót jazz-zel, a rockot jazz-zel, a funkot jazz-zel, de még a jazzt is jazz-zel keverő Gorg & Benzol nevű trió nyitja a zenei programot. A formációt Kovács Levente (ütőhangszer), Kocska Ádám (basszusgitár) és Nedvig Balambér (gitár, ének) alkotja. Első lemezük, a Trip to Hatland szeptemberben debütált. Majd Fehér Lili, azaz Lenkke_ következik, aki öt éve zenél aktívan, és ebből hármat a Kőbányai Zenei Stúdió falai között töltött. Repertoárja az elektronikus undergroundtól a merengős alter popig terjed, a változatos hangulatú számokat pedig még változatosabb eszközök – ének, rap, furulya, dorombolás – teszik igazán különlegessé. Fél kilenctől az öttagú Wires zenél; a banda sajátos metálos hangzása után éles váltással jön a 2011 óta működő Fran Palermo, amely egy kis indie rockot hoz a Nagyerdei Víztoronyba. Az estét a veszprémi székhelyű Tengeri Püspök zárja. Az eleinte énekes nélkül működő együttes számtalan műfajból inspirálódik, a legfeltűnőbb hatások a grunge, a stoner és a progresszív rock felől érték őket.

A Backstage Klubturné következő állomása Veszprém: május 21-én este a Papírkutyába érkezőket Palágyi Ildikó éteri hangja várja, akit gitáron Gyémánt Bálint, basszusgitáron Bartók Vince, dobon pedig Mihalik Ábel kísér. A koncert különleges atmoszféráját megalapozzák Palágyi a jazz, az élő elektronika és az art-pop metszéspontjában elhelyezhető, improvizatív előadásmóddal kísért szerzeményei.

Pécsett a Nyitva a kert elnevezésű  programon kukkanthat be a közönség a kulisszák mögé május 25-én. A Káptalan kertben fellép Selah Vie, Lenkke_, Labek &Chrobak, a Generation Impasse, a Dirt Danger, valamint lemezbörzét is tartanak.