A „címlapfotó” kétszeres elsőséget mutat: Horváth Eszter a környezet kategóriában nyerte el az első díjat, ő az első fotográfusnő, aki a legmagasabb elismerést megszerezte a jegesmedvét bocsával ábrázoló képpel.

Horváth Eszter később előadást tart sarkvidéki munkájról az október 25-ig látogatható kiállítás keretében. A megnyitóra nem érkezhetett meg, mert a vírushelyzet miatt nem kapott beutazási engedélyt Európába, így tovább dolgozik a Polarstern kutatóhajó expedíciójával.

Képének kommentárja önvizsgálatra készteti a nézőt: az Északi-sarkvidéken található a bolygó leggyorsabban olvadó jégtakarója, itt a globális felmelegedés üteme az átlagos kétszerese.

Horváth Eszter
Fotó: National Geographic

A nemzetközi zsűri csaknem 75 ezer fotóból válogatta a falakon látható 151-et. Az 2019-ben készült képeken, képsorozatokon megrendítő – például demonstrációkon készült – és lírai jelenetek egyaránt szerepelnek. Révész Tamás – 29 éve felelős koordinátor – felhívta a figyelmet arra, hogy a környezeti kérdések egyre nagyobb arányban jelennek meg a nevezett és a nyertes alkotások között.

A pandémia okozta szituációk idén még nem jelenhettek meg a fotókon. A vírus elleni védekezésre a múzeum a kiállítóterekben és látogatási rendben is megfelelő gondot fordít.

Potyó Imre fotója

A mobiltelefonos fotózás is jelen van a Next-Image mobilfotós kísérőtárlaton. Ha a telefon profi kézben van, rendkívüli minőség produkálható: Hajdú D. András, Pályi Zsófia, Potyó Imre, Sopronyi Gyula, Stiller Ákos képei ezt igazolják.

A humor is jelen van a kiállításon. Füles, azaz Tóth József PÉLDA-képeim című anyaga a kollégákat, a magyar fotográfusokat nagy szeretettel, de poénosan ábrázolja, a rövid képaláírások pedig apró jellemrajzok. Füles saját eddigi életművének gyűjteményét a Magyar Nemzeti Múzeum fotótárának adományozta. Ács Irén korábban idekerült munkái mellett ez is érzékletesen beszél az analóg fényképezés 20. századi történetéről.

Tóth József fotója

Az irodalmat a Liget című – ma már internetes – folyóirat videója képviseli: költőket, írókat ihlettek meg a fotók, néha egy kép többeket is. Az együttműködés tradicionális, a művek a ligetmuhely.com-on ismerhetők meg.

Nyitókép: Horváth Eszter díjnyertes képe