Idén 6. alkalommal adják át az Osvát Ernő-díjat, amelyet Janáky Marianna író, költő alapított 2018-ban. A díjjal irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek teljesítményét ismerik el.

Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, Petőfi Sándor életművének szakértője beszédet mond a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a fővárosi Vörösmarty téren 2023. június 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Margócsy István irodalomtörténész, kritikus beszédet mond a 94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok megnyitóján a fővárosi Vörösmarty téren 2023. június 8-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A díjazottat munkássága alapján a kuratórium három tagja, Áfra János költő, szerkesztő, Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő és Murzsa Tímea irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára választja ki. Eddig Jenei László (Műút), Nagy Gabriella (Litera), Balázs Imre József (Korunk), Markója Csilla (Enigma) és Reményi József Tamás (posztumusz díjazott, Kritika, Mozgó Világ) részesültek ebben az elismerésben. 2024-ben a kuratórium Margócsy Istvánnak ítélte oda a díjat. Az oklevéllel az alapító jóvoltából pénzjutalom, Hézső Ferenc festőművész felajánlásából egy festmény, valamint Antal Márta ékszerésznek köszönhetően egy névre szóló, gravírozott ezüst kitűző jár.

Margócsy István nemcsak irodalomtörténészként, oktatóként és kritikusként meghatározó alakja a hazai irodalmi életnek, hanem szerkesztői munkája is kiemelkedő. 1989-től 2022-ig a 2000 című irodalmi folyóirat alapító szerkesztője, 1991 és 2001 között a Budapesti Könyvszemle (BUKSz) irodalomtörténeti rovatának vezetője volt, 2005-től az Irodalomtörténet szerkesztőségének tagja, de emellett könyvsorozatok szerkesztője, főszerkesztője is.

A díj átadására május 9-én kerül sor az Osvát-díjat 2023-tól befogadó Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke konferenciáján, amelynek témája Csáth Géza életműve és hatása. A konferencia teljes programja itt érhető el.