Koncertekkel, színházzal és filmekkel emlékeznek meg Miskolcon az 1909-es városi joggal járó kiváltságlevélről május 10. és 12. között.

Miskolc
Három napig különösen érdemes Miskolcra látogatni. Fotó: Shutterstock

A Szent István téren pénteken fellép többek között a Miskolci Illés EmlékZenekar, de a színpadi programok mellett bemutatkozik többek között a Miskolc Holding Zrt., a Miskolci Rendőrkapitányság, a Miskolci Állatkert és a Magyar Honvédség Toborzóiroda is.

Pénteken rendezik meg a Légy részese elnevezésű civil napot is az Erzsébet téren, ahol kiállítósátrakkal, pódiumbeszélgetésekkel és színpadi produkciókkal várják a közönséget. A civil nap programjai után Pál Dénes ad koncertet.

Szombaton ünnepi közgyűlést rendeznek a szervezők a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol délután a színházi szoborsétányon felavatják Jenbach Béla szobrát. Ezt követően a nagyszínház színpadán ünnepi gálaműsort tekinthetnek meg az érdeklődők, míg a Játékszínben a Vasgyári eklógák című előadás lesz látható.

A Szent István téren QR-kódos városnézéssel és színpadi produkciókkal várják az érdeklődőket, akik megtekinthetik a Magyar Népmese Színház előadását, valamint a Sky Fanatic és a Hooligans koncertjét is.

Ugyancsak szombaton Az Avas régi és új arca című városnéző sétán és a húszéves CineFestet ünneplő Kertmozifesztiválon is részt vehetnek az érdeklődők. A filmes rendezvényen közönségtalálkozóval egybekötött szabadtéri vetítések lesznek, a programban a Nyugati nyaralás és a Hat hét című alkotás szerepel.

A Művészetek Háza Béke Art mozitermében a Kerényi László rendezésében elkészült A Zrínyi mindig visszavár című filmet nézhetik meg az érdeklődők ingyenesen. Emellett a jubiláló CineFest programjaként szombaton és vasárnap az érdeklődők megtekinthetik az Uránia és a Béke Art mozitermek mozigépházát is.

A rendezvénysorozat mindhárom napján várják a látogatókat a Florens 2024 otthon-, kert- és virágkiállításon és -vásáron is a Miskolci Városi Szabadidőközpontban a Generali Arénában. A programsorozat része a 34. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivál is, amelynek koncertjeit több helyszínen is meghallgathatja a közönség.

Miskolcon a város napját hagyományosan május 11-én tartják, annak emlékére, hogy Ferenc József ezen a napon adott a településnek címeres kiváltságlevelet 1909-ben.