Márton Lászlót, Szálinger Balázst és Fabacsovics Lilit díjazták a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatán.

2023-ban Veszprém Európa kulturális fővárosa lesz, és ez az év Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója is. Ebből az alkalomból a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Sándor Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A mindössze 15 gépelt oldalnyi töredéket a pályázók szabadon, műfaji, terjedelmi kötöttség nélkül kezelhették. A pályaművek benyújtásának határideje 2022. február 15. volt.

A pályaműveket négyfős zsűri bírálta el, melynek tagjai: Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Géczi János író, költő és Vándorfi László rendező.

A zsűri által javasolt szerzők közül Darvasi László és Darvasi Áron, Dézsi Fruzsina, Fabacsovics Lili, Háy János, Kovács Dominik és Kovács Viktor, Márton László, O. Horváth Sári, Szálinger Balázs, Terék Anna és Zalán Tibor nyújtottak be pályaművet.

A díjazott szerzők: Márton László (díj: 1,2 millió forint), Szálinger Balázs (díj: 1,2 millió forint), Fabacsovics Lili (díj: 600 000 forint).

A pénzdíjon túl a Pannon Várszínház 2023 tavaszán bemutatja Szálinger Balázs és Háy János drámáit, a 2023. évi Veszprémi Tavaszi Fesztiválon pedig a többi dráma is közönség elé kerül felolvasószínházi vagy egyéb formában. A tíz pályamű megjelenik kötet formájában, Géczi János szerkesztésében, a Kalligram kiadó kiadásában.

Fotók: Gáspár Gábor