fbpx

Pályázat Petőfi drámatöredékének befejezésére

2023 Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója. Ebből az alkalomból a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett a költő Karaffa drámatöredékének befejezésére.

I. Lipót király felhatalmazására 1687. februárjában vésztörvényszéket állítottak fel Eperjesen. A politikai bíróság célja a Thököly-féle mozgalom felszámolása volt. A Caraffa Antal itáliai zsoldosvezér által vezetett törvényszék koholt vádak alapján fogott perbe nemeseket, sokakat kínoztak meg és kivégeztek ki. Erről az eperjesi hiénáról írt drámát utolsó éveiben Petőfi, de munkája befejezetlen maradt.

Mi ezen iszonyatos alak lelki életének főrugója? Mi magyarázza kegyetlenségét, határtalan vérengzését? Ezekre a kérdésekre kell felelni annak, ki Karaffát drámai hősnek választja. Petőfi a nagyzás hóbortjában kereste Karaffa egyéniségének kulcsát – írja Beöthy Zsolt Képes magyar irodalomtörténetében.

Caraffa Antal itáliai zsoldosvezér, az Északkelet-Magyarországon állomásozó császári katonaság fővezére
Forrás: Wikipédia

A drámatöredék befejezésére a Pannon Várszínház meghívásos pályázatot hirdet.

A pályaműveket 5 fős zsűri bírálja el, melynek tagjai: Dobák Lívia dramaturg, Nánay István színikritikus, Blaskó Péter színművész, Géczi János író, költő és Vándorfi László rendező.

A zsűri által javasolt szerzők közül a meghívást elfogadta Fabacsovics Lili, Forgách András, Darvasi László, Dézsi Fruzsina, Garaczi László, Háy János, Kovács Dominik és Viktor, Márton László, O. Horváth Sári, Szakonyi Károly, Szálinger Balázs, Tasnádi István, Terék Anna, Visky András és Zalán Tibor.

A mindössze 15 gépelt oldalnyi töredéket a pályázók szabadon kezelhetik, sem műfaji, sem terjedelmi kötöttséget nem írtak elő.

A pályaművek benyújtásának határideje 2022. február 15., eredményhirdetés 2022. március 27-én lesz, a színházi világnapon Veszprémben.

Az első három mű részesül pénzjutalomban, melyre összesen 2.500.000 Ft áll rendelkezésre. Ezt az összeget a zsűri belátása szerint osztja fel e három pályamű között.

A Pannon Várszínház a három díjazott mű egyikét 2023-ban bemutatja, további kettőt felolvasó színház keretében ismerteti meg a közönséggel. A három művön túl a zsűri által megjelölt darabokat a Kalligram Kiadó nyomtatott formában megjelenteti, elektronikus formában pedig a színház valamennyi magyarországi és határon túli magyar előadó-művészeti szervezet számára elérhetővé teszi.

A nyitóképen Eperjes; Karaffa börtön a XVII. századból. Forrás: Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

A rovat további cikkei