Könyvbemutatóval, kiállítással, kézműves foglalkozással és várostörténeti sétával hangolódhatnak az ünnepre, akik megfogadják adventi programajánlónk javaslatait.

Budapest

Könyvbemutató és kiállítás Cinkotán

Cinkota változatos programokkal vár mindenkit az adventi időszakban. December 14-én a Legenda Sörfőzdében bemutatják Szakács Gábor és Oláh Árpád Tiltott akkordok, támogatott emlékek. A rockzene hőskora és helyszínei a XVI. kerületben című könyvét. A kötet XVI. kerületi zenészeket, koncerteket, helyszíneket és persze éjszakába nyúló bulikat elevenít fel a rock hőskorából.

Továbbra is várja az érdeklődőket a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Írás-Kép Galériájának A különc grófnő című, Batthyány Ilona életét és különleges személyiségét bemutató időszaki kiállítása, mely 2024. június 30-ig látogatható nyitvatartási időben. Emellett karácsonyra készülve decemberben kedvezményes áron vásárolhatók meg egyes helytörténeti könyvek a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben.

Advent Óbudán

Idén decemberben a Zichy-kastély múzeumai szombat délutáni sétákat és tárlatvezetéseket kínálnak a látogatóknak, amelyek megismertetnek a kastély és a múzeumok összefonódó történetével. Adventi workshopjaik pedig kellemes időtöltést ígérnek az egész családnak. A három intézmény – Vasarely Múzeum, Kassák Múzeum, Óbudai Múzeum – közül az első kettő már megtartotta épülettörténeti sétáját, utóbbié azonban december 16-án esedékes. A másfél órás program témája a Zichy-kastély alatt megbújó 14. századi középkori Óbuda, az egykori királyi-, majd királynéi központ, a Zichy család és Óbuda kapcsolata, valamint a kastély 18–20. századi története. A szervezők a kisebbekre is gondoltak, amikor megálmodták a Jusson szép szóból bárkinek! című pedagógiai foglalkozást, amelynek az egykori óbudai írókat bemutató Közös otthon – saját érzés kiállítás ad teret. A tárlatban megjelenő szerzők közül több is gyerekek számára írt. A foglalkozás bemutatja a polgári karácsonyozás és ajándékozás szokásait, illetve az óbudai írók gyerekmeséit és verseit. A művekből kiválasztott karaktereknek egy általuk készített képeslap illusztrációjaként teremthetnek közös otthont a gyerekek.

Fényből szőtt mesék a Bajor Gizi Színészmúzeumban

December 16-án a suszter manói várják a látogatókat a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Fényből szőtt mesék címmel adventi családi napot szervez, ahol az óvodások és szüleik Kecskés Karina színész és Fehérváry Lilla előadóművész segítségével hangolódhatnak az ünnepekre. Az eseményhez egy kézműves foglalkozás is tartozik.

Színes-illatos advent a Ráth-villában

Decemberben az Iparművészeti Múzeum munkatársai is mindent megtesznek azért, hogy a látogatóknak emlékezetes legyen a karácsonyt megelőző időszak. Ezt szolgálja adventi kiállításuk és az ünnepkörhöz kapcsolódó programsorozatuk a Ráth György-villában.

A Terítéken az ünnep című alkalmi kiállításhoz arra kértek tizenöt neves iparművészt, hogy készítsenek ünnepi dekorációt a szecessziós enteriőrökbe, a muzeológusok pedig karácsonyra hangolták az évszázados asztalok terítékeit. A decemberi vasárnapokon gyertyagyújtással, múltidézéssel, mesékkel, zenés programokkal és szubjektív tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket, és abban is segítenek, hogy a kézműves műhelyben különleges anyagokból egyedi karácsonyfadíszeket és ajándékokat készíthessenek. A kiállítás a villa belépőjegyével megtekinthető; vasárnaponként 13 órától a múzeum csak a program belépőjével látogatható, melyből kedvezményesen vásárolható páros vagy családi jegy.

A Ráth-villában január 7-ig tekinthetők meg a kortárs iparművészek által készített karácsonyi díszek és a Terítéken az ünnep című különleges kamarakiállítás. A kiállított művekből kiemelkedik az a porcelán uzsonnázókészlet, mely az 1910-es években készült Hüttl Tivadar budapesti porcelángyárában és korábban még soha nem szerepelt kiállításon.

Siófok

Az idén 55 éves Siófok Téli Varázs nevű programsorozatával ünnepel. Karácsonyi fények, zenés rendezvények, körhinta, téli csemegék és gyermekprogramok készülődnek a Víztorony körül, a város Fő terén. December közepén panorámás jégpálya nyílik a Nagystrandon, ami egészen február elejéig nyitva tart.

December 24-ig minden napra jut legalább egy program: ünnepi koncertek, a helyi iskolák adventi előadásai, gyermekműsorok színesítik a téli délutánokat és estéket. Továbbá fényinstallációk, fotópontok és egy meghitt betlehem várja az ünnepre hangolódókat. Idén sem marad el az Aranycsengő Adventi Vásár, ahol a kézműves ajándékok és díszek mellett olyan téli kedvencek is felbukkannak, mint a kürtőskalács, a sült gesztenye vagy a forralt bor.

Pécs

A pécsi készülődés fénypontja minden bizonnyal a XII. Adventi kézműves- és mesevásár, amely december 1. és 24. között látogatható a Széchenyi téren. Változatos zenei és gyerekprogramok, gasztroudvar, kézműves vásár és fényfestés segít a karácsonyi hangolódásban. Szentestéig fellép Zséda, Kalmus Felicián csellóművész és a Pécsi Rotary Club; valamint erkélykoncertet adnak a Pécsi Nemzeti Színház művészei. A gyerekeknek kedvezve felolvasásokat tart Czirják Erika meseíró, Vlasits Barbara színész és Körtvélyesi László fotóművész. Szintén decemberben mutatják be Császár Levente és Radnai Éva Dömör király című kötetét – a szerzőkkel és Pál Rita illusztrátorral Majoros-Kovács Miklós újságíró beszélget.

Egész nap nyitva tartó jégpálya, koncertek, beszélgetés a fenntarthatóságról, jótékonysági gyűjtés, bábszínház, nemzetiségek bemutatkozása – ebben a cikkünkben olyan adventi vásárokat ajánlottunk, ahol izgalmas kulturális programokkal is várják az érdeklődőket.

Nagy hagyományú adventi fesztivál és újonnan induló koncertsorozat mellett kiállítással egybekötött vásár is szerepel ebben az öt várost érintő programajánlónkban.

Nyitókép: Pécsi advent. Fotó: MTI / Ruprech Judit