fbpx

Hat év után új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki

Hat év után új regénnyel jelentkezik Murakami Haruki világhírű japán író, akit évek óta az irodalmi Nobel-díj egyik esélyeseként emlegetnek.

Japanese writer Haruki Murakami attends a press conference during a media preview of The Waseda International House of Literature, also known as Haruki Murakami Library, which is designed by Japanese architect Kengo Kuma, at Waseda University in Tokyo on September 22, 2021. (Photo by Philip FONG / AFP)

Kiadója, a Sincsosa szerdán jelentette be, hogy a 74 éves szerző következő regénye április 13-án kerül a boltokba. A kiadó nem közölte sem a könyv címét, sem a témáját, csak azt, hogy a japán nyelvű kézirat 1200 oldalt foglalt magában.

Nem tudni azt sem, hogy az új regény mikor lesz elérhető más nyelveken. Legutóbbi műve, A kormányzó halála 2017-ben jelent meg.

A kortárs posztmodern próza egyik nagymesterének számító Murakami műveit a világ mintegy 50 nyelvére fordították le, számos művét színpadra állították, filmre vitték.

Regényei közül a Norvég erdőből csak Japánban több mint négymillió példányt adtak el. Magyarul is megjelent még többek közt a Kafka a tengerparton, A kurblimadár krónikája vagy az 1Q84 (Ezerkülöncszáznyolcvannégy).

A regények mellett több esszét és novelláskötetet is publikált, ezek közül a Köddé vált elefánt és a Férfiak nő nélkül magyarul is megjelent.

Nevét évek óta emlegetik a Nobel-díj várományosai között, de az elismerést eddig még nem kapta meg. Más rangos irodalmi díjakat azonban igen: 2006-ban Franz Kafka-, 2009-ben Jeruzsálem-, 2015-ben Hans Christian Andersen irodalmi díjjal jutalmazták.

Nyitókép: Murakami Haruki japán író és műfordító. Fotó: AFP/Philip Fong

A rovat további cikkei