Hat új bemutatóval, köztük egy ifjúsági és egy babaszínházi előadással készül jövő évadára a Latinovits Színház, amelynek vezetője, a nemrég újabb öt évre kinevezett Berzsenyi Bellaagh Ádám ezúttal is neves, nagy szakmai presztízsű rendezőknek adott felkérést egy-egy előadás megvalósítására.

A célja – hasonlóan a korábbi évadokhoz – most is az volt, hogy olyan új és visszatérő alkotókat hívjon Budaörsre, akik be tudnak kapcsolódni abba a kortárs társadalmi jelenségekre a színház nyelvén bátran és határozottan reflektáló műhelymunkába, amely évek óta egyre professzionálisabban és mind több szakmai eredményt felmutatva működik a Budaörsi Latinovits Színházban.

Örömteli, hogy a tizenkét fős társulat – Bohoczki Sára, Böröndi Bence, Bregyán Péter, Chován Gábor, Fröhlich Kristóf, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Mertz Tibor, Páder Petra, Spolarics Andrea, Szőts Orsi és Takács Katalin – a következő szezonban is változatlan összetételben folytatja a munkát a budaörsi teátrumban. Azonban ebben az évadban csatlakozik hozzájuk két fiatal színész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem két hallgatója, akik szakmai gyakorlatukat töltik majd Budaörsön. Az egyikük Sas Zoltán, az SZFE 2019-ben indult, Selmeczi György és Novák Eszter által vezetett zenés színész osztályában tanul, a másik pedig Juhász Vince, az SZFE szintén 2019-ben indult, Szilágyi Bálint és Zsótér Sándor vezette prózai színész osztályának negyedéves hallgatója. Mindkettőjükkel találkozhatott már a budaörsi közönség: Zoltán a Zsótér Sándor által rendezett Kurázsi és gyerekei című előadásban mutatkozott be, Vincének ugyanezen előadás mellett az Emil és a detektívek-ben is van egy kisebb szerepe.

Az új évad egy kortárs amerikai színdarabbal indul Budaörsön. A Pulitzer-díjas Annie Baker négyszereplős párkapcsolati drámáját, a Johnt Böröndi Bence, Hartai Petra, Takács Katalin, valamint a vendégművészként érkező Bánsági Ildikó szereplésével láthatjuk Máté Gábor rendezésében, aki legutóbb a Katharina Blum elvesztett tisztessége című előadásban dolgozott együtt a társulattal. A Johnt 2015-ben nagy sikerrel mutatták be New Yorkban, a Time és a Hollywood Reporter éves listáján is előkelő helyet kapott az évad egyik legjobb előadásaként.

Novemberben a színház történetében először tűznek műsorra babaszínházi előadást. A Gömb munkacímet kapott produkciót a színház két népszerű színésze, Szőts Orsi és Fröhlich Kristóf előadásában láthatják majd a legkisebbek a Városi Ifjúsági Klubban.

A 2023-as évet egy magyar klasszikus, Molnár Ferenc Liliomja zárja: a csapodár körhintásfiú szerelmének és halálának történetét a Budaörsön először dolgozó Kovalik Balázs rendezésében láthatják a nézők, a címszereplő Alföldi Róbert mellette Böröndi Bence, Hartai Petra, Ilyés Róbert, Spolarics Andrea és Juhász Vince szereplésével.

2024 februárjában érkezik Tennessee Williams remekműve, a Pulitzer-díjas A vágy villamosa Ördög Tamás rendezésében. Blanche DuBois szerepében Takács Katalint láthatják a nézők, Stanley Kowalskit pedig Rába Roland játssza majd. A további szerepekben Bohoczki Sára, Ilyés Róbert, Páder Petra, Fröhlich Kristóf és Bregyán Péter tűnik fel.

Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Hamlet lesz a Budaörsi Latinovits Színházban immár hatodik alkalommal rendező Alföldi Róbert értelmezésében. (Az általa rendezett, Az eprésző kislány című darabról írt kritikánk itt olvasható.) A címszereplőt Fröhlich Kristóf játssza majd, mellette Mertz Tibort, Pelsőczy Rékát, Szőts Orsit, Takács Katalint, Böröndi Bencét, Hartai Petrát, Chován Gábort és Sas Zoltánt láthatják a nézők.

Jövő májusban egy ifjúsági előadással búcsúzik a színház az évadtól, méghozzá Médeia és gyermekei archetipikus történetével, amelynek számtalan feldolgozása közül ezúttal két svéd kortárs, Suzanne Osten és Per Lysander változata kerül színre. Ez a Médeia napjaink európai, azaz kényelmesre és észszerűre fazonírozott világában játszódik, szereplői pedig Páder Petra, Chován Gábor, Szőts Orsi és Koós Boglárka lesznek. Az előadást Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezi.

Forrás és fotó: Budaörsi Latinovits Színház