fbpx

Hatvankét kórus részvételével rendezik meg a Dalvölgyet júniusban Veszprémben

Hatvankét kórus mintegy 1300 énekese részvételével, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával rendezik meg a Dalvölgy – az éneklő Magyarország ünnepe elnevezésű kórustalálkozót június 1–4. között Veszprémben.

A Dalvölgy kezdeményezője és házigazdája Veszprém Város Vegyeskara Egyesülete, a négynapos eseménnyel pedig a magyarországi és Kárpát-medencei magyar kórusoknak, valamint a kóruszene iránt érdeklődő nagyközönségnek teremtenek egyedülálló közösségi zenei élményt.

A rendezvény első két napján a kórushangversenyeket karnagyi kurzus keretében szakmai műhelyek bemutatkozásai, zenepedagógiai, kortárs zenei és közösségszervezési témákat körbejáró előadások, beszélgetések egészítik ki a Hangvillában. A harmadik napon délután 3 és este 8 óra között az ActiCity szabadtéri színpadán és belső udvarában kilenc egyedi tematikájú, egyenként 110-250 tagú kar lép fel, és adnak elő magyar kórusműveket. Népdal, régizene, megzenésített vers, egyházzene, oratóriumrészlet, vokális könnyűzene és bakonyi sváb dallamok is hallhatók lesznek.

Mindegyik programban felhangzik egy-egy új mű, amelyek zeneszerzői a Dalvölgy felkérésére komponálták műveiket, bővítve és építve ezzel a közös, magyar kóruszenei repertoárt. A kórusok Szirtes Edina Mókus, Virágh László, Bánó Tamás Barnabás, Horváth Márton Levente, Másik János, Hetei-Bakó Benedek, Tóth Péter, Kecskés D. Balázs és Balogh Máté új műveit, átiratait adják elő.

A zárónapon, a nemzeti összetartozás napja alkalmából a központi, veszprémi események mellett a régió más településein is tartanak majd koncerteket reprezentálva a nemzeti identitást.

A kórusünnep szakmai partnere a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, támogatója a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a karnagyi kurzust pedig a Hangvető Kft. Hangjáték projektje támogatja. A program művészeti vezetője Erdélyi Ágnes, a veszprémi vegyeskar karnagya.

Fotó: Kovács Bálint/Veszprém EKF

A rovat további cikkei