A Petőfi Kulturális Ügynökség számtalan programsorozatot indított útnak 2023-ban, és az összművészeti események sora a jövő évben sem szakad meg. A zenei, képzőművészeti és irodalmi előadások, koncertek minden korosztályhoz szólva járják majd az országot 2024-ben is.

A Petőfi Kulturális Ügynökség számos családi programmal készül, tartalmas kikapcsolódást kínálva a család minden tagjának, képviselve valamennyi művészeti ágat. Az ügynökség legutóbbi összművészeti programját az Akváriumban tartotta.

A Petőfi Advent – Poket Karácsony eseményén december 10-én egész nap zenés és irodalmi programok várták az érdeklődőket. Az Akváriumban így aznap megfordult a magyar könnyűzene színe-java: Csorba Lóránt a Lóci játszik zenekarból, Szakács Gergő a Follow the Flow együttesből, de fellépett a Csoóri szalon vendégeként Henri Gonzo, Egyedi Péter és Jancsó Gábor is.

Az irodalom és képzőművészet kapcsolatát a Krizbai testvérek interaktív performansza segítségével fedezhette fel a közönség, de vendégeskedett Zalán Tibor költő és Juhász Anna irodalmár is az eseményen. Juhász Anna a Huszonhat év – Privát Petőfi című koncertszínházi előadással érkezett a helyszínre.

A PKÜ adventi programjáról itt számoltunk be.

Az ügynökség másik utazó programját, a Sanctumot is Juhász Anna koordinálja. Utóbbi december 11-én Kimlén debütált, céljaként pedig az irodalmi, összművészeti rendezvények országhatáron belüli kisebb településeken való népszerűsítését tűzték ki a szervezők.

A Sanctum párbeszédet kezdeményez a művészetről, legyen az zene, irodalom vagy képzőművészet, bevezetve a közönséget az alkotófolyamatokba is. Az első, Kimlén tartott eseményen Juhász Anna mellett fellépett Baksai József Munkácsy-díjas festőművész és Kollár-Klemencz László zenész, író, másfél órás előadásuk pedig nagy sikert aratott. A sorozatot decemberben és a jövő évben is folytatják.

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum Olvasósarok című sorozatában az olvasást és a mesehallgatást igyekszik népszerűsíteni az ország több pontján, workshopokkal kiegészülve. Az eseményen kötetlen beszélgetésekre, előadásokra és tanácsadásra invitálják a közönséget a szervezők: Harmath Artemisz kritikus, a MeseCentrum vezetője, Nyulász Péter író és Veress Gyöngyi gyerekirodalmi szakember.

Erről készített videónk itt látható.

https://kultura.hu/igy-lesz-konyvszereto-felnott-a-gyerekbol/

A jövő év elején Felcsúton és Tarjánon (január 22-én), Bócsán (január 25-én) és Kisaron (február 7-én) is találkozhatnak velük az érdeklődők.

További irodalmi összművészeti programként az országot járja majd Vecsei H. Miklós vezetésével a Nem akarok című előadás, amely a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes életművét mutatja be. De az ügynökség további irodalmi kínálatát képezik a rendhagyó irodalomórák, az idén már számos helyszínen kipróbált Petőfi Irodalmi Karaván és a Huszonhat év – Privát Petőfi előadás is.

A Helyőrség irodalmi magazin is kínál programokat szerte az országban. Az idén megjelent, a Helyőrség.ma oldalon publikált, válogatott művekből álló Helyőrség Antológiát szerzőkkel, szerkesztőkkel és kritikusokkal mutatják be. Korábbi vendégeik közt volt Nagy Koppány Zsolt író, Zalán Tibor író-költő, Schmid Róbert kritikus, irodalomtudományi szakember és Száraz Miklós György író is.

Hasonlóan színes és edukatív eseményeken várja majd a közönséget a Magyar Kultúra magazin is. A lap főszerkesztője, Bonczidai Éva országszerte ismeretterjesztő műsorral, rendhagyó tanórával szólítja meg az általános iskolás és középiskolás korosztályt.

A sorból a zene sem marad ki. Szalóki Ági babakoncertje a legkisebbeknek szól, így bölcsődékbe és óvodákba viszi majd műsorát. Szintén a fiatal korcsoport zenei fejlesztését tűzi ki céljául a Házhoz megy a zenede program is, amely általános iskolás és középiskolás fiatalok számára kínál interaktív szórakozást egy egyórás előadáson és félórás „hangszersimogatón” keresztül. Akik már nem csak ismerkedni szeretnének a hangszerrel, azok számára 2024-től az Öröm a zene sorozat nyújt majd lehetőséget hangszeres játékuk fejlesztésére – így basszusgitár-, billentyűs-, dob és énekórákat is vehetnek profi zenészektől, zenepedagógusoktól.

A zenei oktatásba Hegyi György szerkesztő, műsorvezető is bekapcsolódik, aki legendás magyar dalok történeteit dolgozza fel előadásában, Fejér Simon Pál zenész-dalszerző vezetésével a régizene és más kultúrák jellemző hangszereivel ismerkedhet meg a közönség, a Hangok titkos élete című program pedig Fekete János Jammallal indul útnak, bemutatva a beatbox sokszínűségét.

Akik nem tanulni, hanem hallgatni szeretnék a zenét, azok számára a honvédelmi katonazenekar műsora nyújthat tartalmas kikapcsolódást. A Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara Magyarország legnagyobb létszámú katonazenekaraként a legmagasabb szintű állami és katonai rendezvényeken lép fel. Sokszínű repertoárját egyaránt képezik fúvós- és koncertfúvós darabok, de a kortárs zeneszerzés művei, könnyűzenei szerzemények is felcsendülnek műsoraikon.

Szintén a zenei sokszínűség jegyében 2024-ben országszerte találkozhatnak az érdeklődők a Petőfi Kulturális Ügynökség könnyűzenei műsoraival. Az elemző- és portrébeszélgetések mellett rendhagyó akusztikus koncertekkel, különleges repertoárt felvonultató estekkel készül a jövő évre az ügynökség. A sorozat korábban vendégül látta már például a Platon Karataev zenekart, az Analog Balatont, az Aurevoir.-t, az Aranyakkord zenekart és Járai Márk zenészt is.

További információk a jövőre induló programokról a Petőfi Kulturális Ügynökség honlapján találhatók. A programok a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósulnak meg.

A képen Juhász Anna és vendégei Kimlén. Fotó: Csákvári Zsigmond