Interjú a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kultúráért felelős alelnökével.

A nemzeti kisebbségek jogait és a magyar műemlékeket is védi az új román kormányprogram – mondta el a Kultúra.hu-nak a kormányzati szerephez jutott RMDSZ kultúráért felelős alelnöke, aki arról is beszélt, hogy lobbijuk eredményeként a következő években tízszeresére nőnek Romániában a kulturális célú állami támogatások. Hegedüs Csillával a rájuk váró feladatok végtelen soráról beszélgettünk.

A magyarság szempontjából sikeresen zárultak Romániában az önkormányzati és a kormányzati választások is. Hogyan értékeli az elért eredményeket?

A 2020-as évet nem lehet nem a koronavírus-járvány árnyékából kiértékelni, így a választásokat sem. Ennek ellenére valóban elmondhatjuk, hogy sikeresen szerepeltünk, habár az országos részvételi átlag jóval alacsonyabb volt az elmúlt választásokhoz képest. Elértük a célunkat, hiszen azt szerettünk volna, hogy ott legyünk, ahol a döntések születnek, és hogy nélkülünk ne dönthessenek a magyar emberek sorsáról. Megőriztük a jelenlétünket az önkormányzatokban, több – kétszáz – polgármesterünk van, mint az előző választási ciklusban volt, és négy megyét is mi vezetünk. A parlamenti választásokon is sikerült megtartanunk a képviselőink számát és partnereinkkel együtt kormányra léptünk, amelyben miniszterelnök-helyettes és három miniszter, valamint több államtitkár képviseli az RMDSZ politikáját.

Milyen feladatokkal, prioritásokkal
vágtak neki az új évnek?

Izgalmas, de nehéz négy év áll előttünk: olyan döntéseket kell meghozni kormányzati szinten, amelyek egyrészt az egészségügyi és egzisztenciális biztonságot célozzák meg, másrészt talpra kell állítanunk a gazdaságot. Prioritásaink közé tartozik, hogy megnyissanak az óvodák és az iskolák, és hogy megvédjük a munkahelyeket, ezért az elkövetkező hat hónapban fennmaradnak a munkahelyvédő, vállalkozásokat segítő programok. A kormányprogramban hangsúlyosan jelen vannak a nemzeti kisebbségek jogait bővítő intézkedések is, nem feledkezünk meg a magyar kisebbség identitásának megőrzésével kapcsolatos feladatainkról. Csökkentenünk kell az anyanyelvhasználati küszöböt, az oktatásban el kell érnünk, hogy a kisebbségi osztályok finanszírozása növekedjen, az alkotmány értelmében pedig lennie kell egy, a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénynek. Ennek elfogadása a következő év feladata.

Milyen hatással lehet az RMDSZ kormányzati szerepvállalása – noha a
kulturális tárcát ezúttal nem kapták meg – az erdélyi magyar kulturális értékek
megőrzésére, gyarapítására?

Az erdélyi magyar kultúra támogatása fontos
feladatunk, és mindig is az lesz, legyünk bár kormányon vagy ellenzékben. A
kormánykoalíciós tárgyalásokon kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a
kéréseink bekerüljenek a kormányprogramba. Ilyen kérés volt, hogy a kulturális
célú állami támogatások mértékét a GDP 0,1 százalékáról 2024-re 1 százalékra
emelje az állam. Így sokkal több pénz jut majd a műemlékek felújítására, lehetőség
nyílik a magántulajdonban lévő műemlékek felújításának társtámogatására, és
belefoglaltuk a programba a magyar közösség számára fontos emlékhelyek,
emlékházak létrehozásának szándékát.

Tehát fellélegezhetünk az erdélyi magyar műemlékek sorsát illetően?

Erdélyben több ezer műemlék vár felújításra. Az utóbbi időben azonban azt láttuk, hogy a román állam nem fektet be a műemlék épületek helyreállításába, különösen nem az erdélyi magyar műemlékekébe. Amikor Kelemen Hunor volt a kulturális miniszter, a szaktárca minden évben 14 millió eurót költött ilyen célra, és ennek keretében számos magyar műemléket is restauráltak. Utána ezek a felújítások leálltak. Annak ellenére, hogy ezúttal nem kaptuk meg a kulturális tárcát, olyan intézkedéseket foglaltunk bele a kormányprogramba, amelyek lehetővé teszik, hogy a műemlékeink megmaradjanak, megújuljanak, hiszen ezek a leglátványosabb bizonyítékai annak, hogy a közösségünk mit teremtett az elmúlt ezer évben.

Vannak már konkrét műemlékekre vonatkozó
felújítási tervek?

A kultúrát érintő programrész
nemcsak az intézmények finanszírozását tartalmazza, hanem olyan intézmények
felújítását is, amelyek kormányzati alárendeltségben működnek, például a
Kolozsvári Magyar Opera, a Kolozsvári Állami Magyar Színház vagy a
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Ezek támogatására külön pénzalapot
különítettünk el. Egy másik, számunkra nagyon fontos célkitűzés, hogy a
torockói épített örökséget, a székelykapukat, a csíksomlyói búcsút felterjesszük
 az UNESCO világörökségi listára.

Milyen egyéb ügyekben várhatunk az erdélyi magyarság számára is
kedvező kultúrpolitikai lépéseket Romániában?

A kormányprogram kitér arra is, hogy növelni kell a közszolgálati rádió és televízió kisebbségi műsorai számára nyújtott támogatást, valamint hogy a szolgáltatásokat további területekre is ki kell terjeszteni, növelni kell a lefedettséget. Elértük azt is, hogy a  startupprogramba belefoglalják a kulturális és kreatív iparágakban céget indítani kívánó fiatalok támogatását, kezdőtőkéjének biztosítását.

Nyitókép: Hegedüs Csilla, fotó: Kiss Gábor