Listánkon egy Oscar-díjas dán film színpadi adaptációja, Bodó Viktor új rendezése, egy új magyar world musical és az egyik legismertebb angol regényből készült különleges zenés játék.

Még egy kört mindenkinek

július 21., Városmajori Szabadtéri Színpad

Az Oscar-díjas dán film és a belőle készült színdarab hősei, négy középkorú jóbarát, akik kicsit mintha elveszítették volna ifjúi lelkesedésüket és lendületüket, egy különös elméletre alapozva kezdenek kísérletbe, amelyben az alkohol kap fontos szerepet. De vajon ez a megoldás a régi kedv és vidámság visszaszerzésére? A történet nagy beleérzéssel és humorral szembesít azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt. A színházba rendszeresen kiránduló filmrendező, Paczolay Béla ezúttal Debreczeny Csabával, Epres Attilával, Király Attilával és Schruff Milánnal dolgozott.

Miért pont kivi?

július 14., Kőszegi Várszínház


64afdabdb88e23d0139bd48a.jpg
A Miért pont kivi? című darab olvasópróbája. Fotó: Kallus György

Laetitia Colombani darabjának főhőse, Barnabé Leroux mániákusan precíz könyvelő. A panaszlevelek specialistája. Felesége halála óta magányosan él, csak ritkán látja fiát, Benoit-t, aki légiutas-kísérő. Barnabénak egyetlen igazi kapcsolata van a külvilággal: hetente egyszer pszichoterapeutához jár. Szabálykövető, semmit sem bíz a véletlenre. Aztán egyik nap észreveszi, hogy a joghurtja eltűnt a hűtőjéből. Innen indulnak a bonyodalmak, amelyeket Schneider Zoltán, Varga Ádám, Takács Katalin és Kiss Anna Gizella prezentálnak.

A csoport

július 29., 6szín Teátrum

Bodó Viktor új előadása az önsegítő függő csoportok mintájára és igaz történetek alapján készül. A csoport olyan szélsőséges karakterek találkozóhelye, akik egyébként soha nem ülnének le egymással. Megfordul itt mindenféle ember a szobafestőtől az étteremtulajdonoson át a színházrendezőig. Történeteikben a reália keveredik a mindennapi abszurddal, a dráma a tragikomédiával. Egy ilyen kétórás gyűlésen pedig megtörténhet minden, ami csak elképzelhető, és az is, ami nem. Az előadásban mások mellett Kerekes József, Kerekes Vica, Stork Natasa, Terhes Sándor és Zsótér Sándor is látható.

Ezeregy éjszaka

augusztus 11., Szegedi Szabadtéri Játékok


64afdc092487ff22f506b1a1.jpg
Fotó: Tari Róbert / Szegedi Szabadtéri Játékok

Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István world musicalben mesélik újra az Ezeregy éjszaka kétezer éves történetét, ám az alkotói szándék nem egy újabb vicces, Aladdin-központú produkció, hanem az, hogy megmutassák, hogyan menti meg a világot egy bátor nő. A történet két síkon játszódik: az egyik Seherezádé és a féltékeny Sahriár király története, a másik pedig a mese, amellyel Seherezádé megszelídíti a királyt. A főbb szerepekben Bányai Kelemen Barna, Trokán Nóra, Mészáros Máté, Stohl András, Tasnádi Bence és Márkus Luca (itt interjúztunk vele) látható. A darabot, amelyben a pop és a kelet világa találkozik, Juronics Tamás állítja a Dóm téri színpadra.

Üvöltő szelek

augusztus 11., Szentendrei Teátrum

Az Üvöltő szelek Emily Brontë angol írónő egyetlen regénye, az egyetemes regényirodalom egyik legnagyobb és legjelentősebb alkotása, amely messze megelőzte a kor irodalmát. A romantikus meseszövés dacára sokan az első modern angol regényként tartják számon. A mű középpontjában a két főszereplő, Heathcliff és Catherine Earnshaw különös, szerelmet és gyűlöletet is mutató kapcsolata áll. A szenvedélyes történetet Kákonyi Árpád zenéjével a színészek, Tornyi Ildikó, Formán Bálint, Zsigmond Emőke, Mátyássy Bence és maga a zeneszerző egyedi verzióban állítják színpadra, hiszen a zenekart is ők alkotják majd, a játszó térben zenélve. Az előadást a színpadi változatot jegyző, a dalszövegeket író Máthé Zsolt rendezi.

Egy, kettő, három – Az ibolya

augusztus 16., Gyulai Várszínház

A két klasszikus Molnár Ferenc-egyfelvonásos ezúttal is párban jár. Az Egy, kettő, három című darabban mindössze egyetlen óra áll rendelkezésre, hogy egy titokban összeházasodott milliomoslány taxisofőr férjéből a szülei számára is kívánatos vőt faragjanak, Az ibolya pedig a színházi kulisszák mögé, pontosabban az igazgatói irodába visz, ahol a direktor és a komponista szerepet cserélve vizsgáztatják a jelentkező színésznőket. Mindkét történet egy-egy „napi bölcselet”, rácsodálkozás a karrierre, hatalomra és nem utolsósorban a szerelemre azóta sem változó világunkban. A rendező Rátóti Zoltán, a két igazgató Schnell Ádám és Kristán Attila.

Legendás Mátyás

augusztus 19., 6szín Teátrum

Az alkotók nem könnyű feladatra vállalkoznak: a népmesei és a történelmi Mátyás király alakjának „egyesítésére” tesznek kísérletet. Formailag visszanyúlnak a mesemondás gyökereihez és a regősök, igricek és reneszánsz históriás énekesek történetmesélő hagyományaihoz. A játszók megidézik Szilágyi Erzsébetet, Hunyadi Jánost és Lászlót, Beatrix királynét, Szép Ilonát és az igazmondó juhászt is, ám nemcsak elmesélik a legendákat és Mátyás élettörténetét, hanem ahogy Mátyás is különböző szerepekbe bújt, az előadók, Cseh Dávid Péter, Kardffy Aisha, Végh Péter és Frankó Tünde is egyik alak bőréből a másikéba bújva elevenítik meg az eseményeket. A darabot Kerényi Tünde Sára, a zenét Mester Dávid, a dalszövegeket Cseh Dávid Péter írta, a rendező Pányik Tamás.

A nyitóképen részlet a Még egy kört mindenkinek című darabból. Fotó: Takács Attila