fbpx

Hét regionális központot hozott létre a Magyar Művészeti Akadémia

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hét regionális központot hozott létre az elmúlt fél év során. A hét közül öt központban az Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) működnek együtt – mondta Vashegyi György, az MMA elnöke.

Vashegyi György felidézte, hogy az MMA közgyűlése 2022 őszén döntött a hét regionális munkacsoport létrehozásáról annak érdekében, hogy a köztestület a hazai és a határon túli magyarlakta területek művészeti, kulturális életében tovább erősítse aktív jelenlétét, és segítse a helyi szintű kapcsolatépítést. Az elmúlt fél év során  Győrben, Miskolcon, Kecskeméten, Veszprémben, Szegeden, Debrecenben és Pécsen hoztak létre irodát. A regionális munkacsoportok akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagokból állnak. Egy-egy régió munkacsoportjában az MMA mind a kilenc tagozata képviselteti magát, és mindenki önkéntes alapon végzi a munkáját. A munkacsoportok a helyi intézményekkel, szakmai szervezetekkel, valamint határon túli és külföldi művészekkel és szakemberekkel is kapcsolatokat építenek ki.

Kiemelten fontosnak nevezte a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) kötött stratégiai megállapodást, amelynek értelmében a két köztestület együttműködik a kiemelkedő hazai és egyetemes tudományos és művészeti eredmények elősegítése, széles körű megismertetése, valamint a kulturális élet gazdagítása érdekében.

Mint mondta, ennek hozománya, hogy a hét regionális központból öt város esetében az MTA székházaiban működhetnek az MMA regionális központjaihoz kapcsolódó irodák és kulturális műhelyek.

Beszélt arról is, hogy hétfőn járt le a jelentkezési határideje az MMA hároméves, művészeti és művészetelméleti alkotómunkát támogató ösztöndíjprogramjának, amelyre összesen 1264 pályamű érkezett – ez tizenkétszeres túljelentkezést jelent.

Az MMA októberben leköszönő elnöke örömtelinek nevezte, hogy a többszörös törvénymódosítások eredményeként az MMA akadémikusi taglétszáma megközelítheti az MTA-ét. Mint mondta, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetettek túlnyomó többsége már elfogadta a meghívást, akadémiai felvételükről az MMA májusi közgyűlése fog dönteni, emellett új levelező tagok felvétele is folyamatban van.

Kiss János, az MMA alelnöke arról beszélt, hogy bár eddig is jelen volt vidéken az MMA, a regionális központok megalakulása más dimenzióba helyezi a köztestület működését. Mint mondta, az Akadémia akkor lehet hatékony, ha minél több partnerrel működhet együtt. Az elképzelések szerint a regionális képviseletek feladata lesz a helyi értékek megtalálása, bemutatása.

Richly Gábor, az MMA főtitkára kitért arra, hogy a regionális munkába szeretnék bevonni a hároméves művészeti ösztöndíjprogram ösztöndíjasait is, akiknek alkotásait Magyarországon és a régióban, a határon túl is szeretnék megismertetni a közönséggel. Beszélt arról is, hogy öt munkacsoport olyan területet fed le, amelyben jelentős a határon túli magyarság szerepe. Kitért arra is, hogy az MTA mellett a kortárs művészek nemzetközi bemutatásának támogatása érdekében együttműködési megállapodást kötöttek a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a kulturális tárcával is.

Nyitókép: Gózon Ákos, Vashelyi György, Kiss János, Richly Gábor. Fotó: Walter Péter

A rovat további cikkei