Október 22., csütörtök – Szerelem és halál az ’56-os forradalomban (Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum)

Az 1956-os forradalmat a férfiak forradalmának szokták nevezni, így keveset tudunk arról, hogyan élték meg az őszi eseményeket a nők: az értelmiségi lányok, a forradalmárnők, a szövőlányok. Milyen volt az 1956-os nőtüntetés? Hogyan szeretett egymásba Bárány János felkelő parancsnok és Hajnal Klára? Dr. Tóth Eszter Zsófia társadalomkutató, történész előadásában a forradalom emberi arcát mutatja be az érdeklődőknek.

Október 23., péntek – Gregor Joseph Werner (1763): Requiem a Ciszterci Szent Imre Templomban

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar
Fotó/forrás: a Purcell Kórus Facebook-oldala

Koncert a forradalom és szabadságharc áldozatainak emlékezetére. Közreműködik: Kalafszky Adriána, Pintér Ágnes, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán, Najbauer Lóránt, Purcell Kórus, Orfeo zenekar (korhű hangszereken); vezényel: Szokos Augustin.

Október 24., szombat – Kiváló dolgozók, az Örkény Színház bemutató előadása

Fotó/forrás: orkenyszinhaz.hu

Történetében először az Örkény Színház olyan előadásra készül, amelynek főszereplői nem csak színészek. A társulat tagjai mellett hétköznapi hősök lépnek színpadra: szociális munkások, gyermek- és idősgondozók, egészségügyi szakemberek, otthonápoló édesanyák. Munkájuk létfontosságú, mégsem becsüljük őket eléggé. Ki gondoskodik arról, aki nem tud saját magáról? A Kiváló dolgozók az ő történeteikre és a színészek alkotó közreműködésére épülő dokumentarista előadás, amely evidenciának vélt társadalmi működésekre kérdez rá: lokális és globális problémákra, a színház szerepére, a segítségnyújtás értékére és kollektív emberképünkre.

A darabról a rendezővel itt beszélgettünk.

Szereplők: Borsi-Balogh Máté, Józsa Bettina, Kerekes Éva, Kókai Tünde, Máthé Zsolt, Novkov Máté, Patkós Márton, Takács Nóra Diána, Znamenák István, Kákonyi Árpád. Rendező: Boross Martin

Október 25., vasárnap – Miénk itt a tér! Rendhagyó vasárnapok a debreceni Vojtina Bábszínházban

A Vojtina Bábszínház 2020. december 31-én ünnepli megalakulásának 45. évfordulóját. Az ünnepi évadban minden hónap utolsó vasárnapján megnyitja a nagyközönség előtt a bábszínház összes terét, izgalmas felfedezőutat kínálva minden látogatónak. Az interaktív foglalkozások során a gyerekek kipróbálhatják a bábkészítés csínját-bínját, a játékos tárlatnézéssel közelebb kerülhetnek a Vojtina Bábszínház varázslatos világához, a délelőtt folyamán megnézhetik A libapásztorlány és Az égig érő fa című előadásokat.

Október 26., hétfő – Betyárvilág a Nemzeti Táncszínházban

A betyárok a magyar néphagyomány jellegzetes alakjai, a népi emlékezetben gyakran idealizált hősként maradtak fenn. Így születtek meg Sóbri Jóska, Bogár Imre, Vidróczky Márton, Angyal Bandi, de legfőképpen Rózsa Sándor néha igencsak romantikus történetei.

Ezeket a sokszor meseszerű, tréfás, vagy éppen megdöbbentő kalandokat Zsuráfszky Zoltán ötletéből, Zs. Vincze Zsuzsa írta színpadra és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kiváló táncosai és zenészei mutatják be, Schnell Ádám színművész közreműködésével.

Október 27., kedd – Őszi szüneti témanap és játszóház az ókori Róma jegyében, a pécsi JPM Sopianae-ben

Időutazás a múzeumban egy egész napon át! Sopianae állandó régészeti kiállításában a résztvevő gyerekek megismerkedhetnek a Római Birodalom hétköznapjaival – a viselettel, ételekkel, lakáskultúrával és zenével. A nap folyamán városismereti vetélkedőn felfedezhetik Pécs ma is látható római kori emlékeit, és kézműveskedhetnek is római stílusban. Előre közreadott római receptek nyomán a vállalkozó kedvűek otthon elkészíthetik az ételeket, majd azokat bemutathatják a program keretében.

Október 28., szerda – A No Sax No Clar és a Kepler koncertje a Budapest Music Centerben

No Sax No Clar
Fotó/forrás: bmc.hu

Egy este, két kivételes francia formáció. A No Sax No Clar  –  Julien Stella (klarinét) és Bastien Weeger (szaxofon, klarinét) – koncertjén olyan távoli zenei területekre is elkalandozhatunk, mint Írország vagy a Balkán. Ahogyan azt nevükben is hangsúlyozzák, a duóformáció nem a klarinétról és a szaxofonról szól, sokkal inkább arról, hogy két zenei lélek hogyan talál utat egymáshoz.

A Kepler Trio három zenésze (Maxime Sanchez – zongora, Adrien Sanchez – tenorszaxofon, Julien Pontvianne – tenorszaxofon és klarinét) feltartóztathatatlan a hangszínek, visszhangok, kimérák, természetes és mesterséges rezonanciák felfedezésében. Minimalista megközelítésük költői, és feltárja a zenei mélységeket.

Nyitókép: Kiváló dolgozók/Örkény Színház. Fotó forrása: orkenyszinhaz.hu