November 5., csütörtök – Kortárs kamaraopera egy kanapéval a főszerepben

Forrás: Zeneakadémia

Mi mindennek lehetnek tanúi egy derék bútordarab – ez esetben egy sárga kanapé – párnái? Erről mesél Julian Philips Edward Kemp szövegére komponált kamaraoperája, melyet több int tíz éve a Glyndebourne-i Opera felkérésére írt. A Yellow Sofa magyarországi ősbemutatóját Almási-Tóth András rendezi, Meláth Andreával, Haja Zsolttal és Horti Lillával a Zeneakadémia Solti termében.

November 6., péntek – Orwelli disztópia Szegeden

Néhány hónap különbséggel egyszerre két színház: a budapesti Örkény István Színház és a Szegedi Nemzeti Színház mutatta be George Orwell 1984 című regényének színpadi adaptációját, utóbbit Horgas Ádám átiratában és rendezésében, Alföldi Róbert vendégszereplésével. Orwell a halálos ágyán adott interjúban így beszélt világhírűvé vált klasszikusáról: „Azt hiszem, tekintve, hogy a könyv végül is paródia, valami hasonló dolog tényleg megtörténhet. Jelenleg ebbe az irányba tart a világ. (…) Ha el szeretnék képzelni a jövőt, képzeljenek el egy csizmát, miközben örökké egy ember fejét tapossa. Ebből a veszélyes rémálomból egyszerű tanulság vonható le. Ne hagyják megtörténni. Önöktől függ.”

November 7., szombat – Tajtékos dalok az Operettben

Francia életérzés, az ’50-es évek Párizsa. Ide repít minket Boris Vian, élet és halál határmezsgyéjén egyensúlyozó zseni, a 20. század európai irodalmának egyik legeredetibb figurája a Tajtékos dalok sanzonjaiban. A négy színészre és kis-zenekarra komponált előadás Vian mozgalmas éveit, sorsának főbb fordulatait, nehezen érkező sikerét és a minden nehézségen felülkerekedő életörömet idézi meg regényeinek szereplői és a kortársak emlékei alapján.

A darabról itt írtunk, Kiss Csaba rendezővel készült interjúnk pedig itt olvasható.

November 8., vasárnap – Az éjszaka muzsikája

Pilz János
Forrás: bfz.hu

A Budapesti Fesztiválzenekar Concertino sorozatának őszi hangversenyén az éjszakáé a főszerep. Két E-tonalitású, mégis teljesen más hangulatú szerenád fog közre két modern versenyművet, valamint egy gyönyörű noktürnt a lassú tételek legnagyobb mesterétől, Dvořáktól. A koncertmester Pilz János, aki alakulása óta jelen van a BFZ életében. Az Olasz Kultúrintézetben tartott, online is követhető koncerten az együttes két muzsikusa, Molnár Noémi és Pálfalvi Tamás szólistaként állnak a közönség elé.

November 9., hétfő – Nagy zenészek, nagy szerelmek

Liszt Ferenc
Forrás: Wikipedia

Bősze Ádám sorozata a zenetörténet legismertebb zeneszerzőiről és leginkább az ő szerelmi életükről szól. Illetve nem is: a legvonzóbb nőkről és férfiakról, akikbe a legnagyobb zeneszerzők lettek szerelmesek. Az Óbudai Társaskörben ezúttal Liszt Ferenc múzsáiról lesz szó.

November 10., kedd – Kalucsni vendégségben

A nyolcvanas évek Romániájában járunk egy erdélyi nagyvárosban. A diktatúra megnyomorító rendszere, szekus világ, amelyben a szereplők döntései, apró megalkuvásai egyenesen sodorják őket egy sorstragédia felé. Dragomán György drámáját Nyíregyházán Szikszai Rémusz állította színre, az előadás egy este erejéig a budapesti Újszínházban vendégeskedik.

November 11., szerda – Képek és történetek

Hat éve indult a nagy sikerű összművészeti sorozat, a Textúra a Szépművészeti Múzeum tereiben. A felújítás idejére a Magyar Nemzeti Galériába költözött – gyerekeknek szóló különkiadással –, ám már második éve ismét a Szépművészeti Múzeumban sétálva hallgathatjuk meg a kortárs szerzők rövid, képzőművészeti alkotások ihletésére született írásait, idén Székely Kriszta rendezésében.

Nyitókép: jelenet a Kalucsniból, fotó: Juhász Éva