Kulturális online programajánlónk a hétre.

November 19., csütörtök – New York-i komédia, a Centrál Színház előadása

Az önirónia nagymesterének legjobb korszakát idéző színpadi mű New Yorkban játszódik. A férfiember egész olcsón megússza az életközepi válságot (például vesz egy új, feltétlenül szükséges sportautót), amikor utoléri a kapuzárási pánik. Így nem tehet mást, meg kell adnia magát az ösztöneinek, és le kell cserélnie a nejét egy másik nőre. Csakhogy a feleségnek ehhez azért lesz még egy-két szava! Nem is beszélve a család régi barátairól...

Woody Allen egyfelvonásosának főszerepeiben: Básti Juli, Nagy-Kálózy Eszter, és Rudolf Péter. Rendező: Puskás Tamás.

November 20., péntek – Róna Viktor – Herceg a vasfüggöny mögül, a PIM–Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet online könyvbemutatója

Résztvevők: Lőrinc Katalin – egyetemi tanár, táncművész, koreográfus; Gara Márk – tánctörténész, a kötetben szereplő tanulmány szerzője; Halász Tamás – tánctörténész, a kiállítás kurátora, a kötet szerzője.

Az OSZMI kiállításáról itt írtunk.

November 21., szombat – PagonyFeszt piciknek

A gyerekek ellátogathatnak Maszattal, Berg Judittal és Agócs Írisszel a Posta Múzeumba, ahol felderítik, hogyan működik a posta. Meghallgathatják a legújabb Maszat-mesét, amelyben Maszat öltözik Mórocz Adrienn előadásában. Megismerhetik Kiss Judit Ágnest, a Babaróka mesék szerzőjét és belekukkanthatnak a legújabb könyvbe Krucsó Rita és Nyirkó Krisztina bábos előadásában. Mi töténik a menhelyen? Pásztohy Panka Pitypang és a hókutya című képeskönyvével egészen a Noé Állatotthonig repülnek. A kézműves foglalkozáson ezúttal hóember hűtőt készíthetnek. Végül pedig a Pipp és Polli – A barátságos csiga című mesekönyvéből olvas fel Mórocz Adrienn.

November 22., vasárnap – Budapest Jazz Orchestra-koncert a Budapest Jazz Club szervezésében

Az 1998-ban alakult Budapest Jazz Orchestra igazán nagy áttörést jelentett a hazai jazzélet számára, hiszen létrejött Magyarország első, professzionális big bandje, amely hangzásával a ’20-as évek Amerikáját idézte. Az együttes kiváló munkásságának bizonyítéka az elmúlt több mint tizenöt év, ez idő alatt számos koncert, hazai és nemzetközi elismerés, illetve megszámlálhatatlan külföldi előadó, köztük jó néhány világsztár, színesítette a zenekar eddigi történetét.

November 23., hétfő – Bánk bán, a Katona József Színház előadása

A Bánk bán egy véres, végtelen, évszázados indulatokkal teli éjszaka története, amiben minden sértettség, összeférhetetlenségből eredő trauma és kisebbségi komplexus a felszínre bugyog. Egy éjszakáé, amiből talán jobb fel sem ébredni. Szereplők: Elek Ferenc, Szirtes Ági, Dér Zsolt, Bányai Kelemen Barna, Pálos Hanna, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Dankó István, Rujder Vivien, Kovács Lehel, Bezerédi Zoltán. Rendező: Tarnóczi Jakab.

November 24., kedd – Rameau és Mondonville – Nagy motetták, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenye a Zeneakadémián

A grand motet, vagyis a zenekart, kórust és szólistákat is felvonultató „nagy motetta” a francia barokk emblematikus műfaja. Ezek a nagyszabású zsoltárfeldolgozások nem kötődnek szorosan a liturgiához, sokszor világi helyszíneken adták elő őket. Mondonville kilenc fennmaradt nagy motettája közül az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus Vashegyi György irányításával 2015-ben már négyet lemezre vett; ezen a koncerten – egy Rameau-mű után – újabb három kompozíciót mutatnak be az együttesek, kiváló szólisták közreműködésével.

November 25., szerda – A fekete-fehér színei, Csalog Gábor zongoraestje

Jókora kontraszt teszi különleges élménnyé Csalog Gábor zongoraestjét: Ligeti György etüdjeit Bach darabjaival váltogatva állítja párhuzamba. A 20. századi zongoraművek mellé a zongorista Bach 1722 környékén készült Das Wohltemperierte Klavier (A jól hangolt zongora) darabjaiból válogatott, melyekkel a mester a mai napig is ismert egyenlített hangolásban rejlő lehetőségeket demonstrálta. Míg Ligeti darabjai a ritmikai világra helyezik a hangsúlyt, addig Bach a dallamra és a hangnemek eltérő karaktereire fókuszál.

Nyitókép: Bánk bán. Fotó: Dömölky Dániel.