Mutatjuk, mely programokra érdemes figyelni a héten.

December 26., csütörtök – A kutya különös esete az éjszakában Tatabányán

Forrás: Jászai Mari Színház

A 15 éves Christopher egy napon élettelenül találja Wellingtont, a szomszédék kutyáját. Wellingtont vasvillával ölték meg. Ráadásul a rendőrség azt hiszi, Christopher tette. Christopher ezért úgy dönt, nyomozásba kezd: hiszen napvilágra kell kerülnie, ki a brutális tettes. A Mark Haddon bestselleréből készült darabot a londoni Nemzeti Színház mutatta be először, az előadás rekordszámú, összesen 7 Olivier-díjat nyert el. Christopher izgalmas és megható története élmény lehet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a tatabányai Jászai Mari Színházban.

December 27., péntek – V. Avant-garde Jazz Festival a Három Hollóban

Az Avant-garde Jazz Fest egzotikus élmény az eklektikus-kísérleti jazz kedvelőinek, ugyanis az általa mozgatott szubkultúra az utóbbi évtizedben egy folyamatosan megújuló, sokoldalú pezsgést produkált a budapesti underground zenei életben. Ennek eredményeképp fantasztikus zenekarok születtek, melyek a két ünnep között – a karácsonyi hajtás tökéletes feloldásaképp – üdítő zuhanyként öntik kreativitásukat az érdeklődőkre a Három Hollóban.

December 28., szombat – tárlatvezetés a Helmut Newton-kiállításon Debrecenben

Helmut Newton életműve nemcsak páratlan, de utánozhatatlan is. A divatfotózás nagyja, aki nem csupán ábrázolja, hanem újradefiniálja a korszellemet: célja, hogy a képeken keresztül izgalmas és meglepő történeteket meséljen el. Helmut Newton munkásságát lehetetlen kategorizálni és utánozni. Képeiből árad az elegancia, a divat, a szexualitás, a glamour és a voyeurizmus. És mindezek középpontjában egy rejtély áll: a nő. 1972 és 1984 között készült fekete-fehér, dedikált képei, divatfotói, portréi a MODEM-ben láthatók.

December 29., vasárnap – Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra Pécsen

Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra mostanra összenőtt fogalom lett a magyar zenei palettán. Izgalmas koncertsorozataik a közönség egyik kedvenc szórakozásává váltak. Most egy újabb zenei csemegével veszik nyakukba a vidéki színháztermeket, művelődési központokat. Vera hitvallása az, hogy a zene jövője, megújulása a stílusok összekötésében rejlik, mindezt ízlésesen tálalja minden alkalommal. Mostani turnéjára két nagyon színes egyéniségű művészt hívott el magával muzsikálni, énekelni: Király Lindát és Mujahid Zolit, 29-én pedig a Kodály Központban várják a közönséget.

December 30., hétfő – AWS koncert Székesfehérváron

Az öttagú zenekar 2006-os gimnáziumi alakulása óta nagy utat tett meg szó szerint és átvitt értelemben is: bejárták az egész országot, és 2018-ban ők képviselték Magyarországot a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztiválon. Öt stúdió- és egy koncertalbumot, valamint több elsimerést is magukénak tudhatnak. Az elmúlt tizenkét év alatt számtalan alkalommal körbeturnézták hazánk klubjait, miközben egyre nagyobb tömegek előtt adták elő dalaikat. Írt róluk a The New York Times, a Washington Post, külön cikket szentelt nekik a legendás NME, és interjúzott velük a VICE, és több alkalommal léptek fel neves külföldi helyszíneken. 30-án Székesfehérváron mozgatják meg a közönséget a Cloud9+, Jumodaddy és a Gekko társaságában.

December 31., kedd – egyrészes asszociációs Diótörő-balett

Csajkovszkij egy fontos lenyomatot hagyott számunkra a 19. századból a zenei munkássága révén. A Diótörő című balett zenéje az utolsó színpadi műveként egy kuriózummá vált. Sikerei ellenére a szerző elégedetlen volt a színpadi megoldásokkal. Zenéjét mélyebbnek ítélte meg önmaga, vagy akár fontos kortársa, Lev Tolsztoj is. Félt attól, hogy a látvány eltereli a figyelmet a zene értékeiről. A Laboratorium Animae előadása az RS9-be hívja a közönséget az év utolsó napján. A történetet és a szöveget Csajkovszkij Diótörő című műve és élete, illetve Hoffmann története alapján Nagy Bianka, Pável Réka, Szigeti Bálint, Sardar Tagirovsky és a Laboratorium Animae csapata szerkesztette.

Január 1., szerda – Dolgok, amikért érdemes élni

Az év első napjára aligha tudnánk elképzelni jobb programot annál, mint hogy felsoroljuk azokat a – sokszor igen apró – dolgokat, amelyekért érdemes élni. Duncan MacMillan kortárs angol drámaíró kivételesen egyedülálló darabja, a Dolgok, amikért érdemes élni című monodráma lényegében egy rendkívül interaktív monológ,  amelyben egy kislány  felnőtté válási folyamatába  pillanthatunk bele, és tudhatjuk meg, miért is kezd el listát írni az élet apró örömeiről. A hagyományos színházi formáktól eltérően a darab folyamán a közönség is bekapcsolódhat az előadásba. Závodszky Noémi színművésznő 25 éve alapító társulati tagként kezdte el pályáját a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Jubileumi éve tiszteletére mutatták be 2019 októberében ezt a különleges, humorral, érzelmekkel átszőtt szívbemarkoló darabot, amely most egy estére Budapestre érkezik a Hatszín Teátrumba.

Nyitókép: A kutya különös esete az éjszakában, forrás: Jászai Mari Színház