Egy montreali zeneszerző megkísérelte a zene nyelvére lefordítani a világűr egyik legismertebb galaxisát.

Közhelyes állítás, hogy a zene téren és időn átívelő utazásra invitálja hallgatóságát. Egy kanadai zeneszerző azonban szó szerint a világűrbe repíti közönségét egy alkotásával, amely a NASA a Tejútrendszerre vonatkozó adatai alapján készült – közli a CBC.

„A darab végén a galaxis középpontjában található fekete lyuk jelenik meg. Olyan érzése támad a hallgatónak, mintha csillagok spiráloznának e felé a középpont felé” – mondta Sophie Kastner, a Where Parallel Lines Converge szerzője.

Az alkotó műve nemcsak egy művész benyomása. Zenéjének alapját olyan adatok képezik, amelyek segítségével a NASA tudósai készítenek vizuális ábrázolásokat a mélyűrről. Sőt a Kastner által igénybe vett információk segítségével született az a kép is a Tejút középpontjáról, amely a szerzemény közvetlen inspirációja volt.

A kész darab a Hubble-, a Chandra-, valamint a Spitzer-teleszkóp eredményeit fordította le hét hangszerre. A harangjáték és a hegedű a fekete lyukba tartó spirálmozgást jelképezi, a mélyebb, nyersebb hangzású hangszerek, mint a basszusklarinét és a cselló pedig az űrbe tekintés misztériumát ragadják meg.

Kastner Kimberly Arcand tudóssal dolgozott, aki az említett képi ábrázolások szakértője. „Csak fogjuk a kép pixeleit, és matematikai adatok alapján lefordítjuk valami hallhatóra” – mondta a NASA munkatársa.

Az USA repüléstani, űrkutatási és űrrepülési szervezete már korábban is kísérletezett egyszerű audioreprezentációk létrehozásával. Kastnert eredetileg arra kérték fel, ezeket alakítsa át kottává, hogy azok könnyen elérhetők legyenek zenészek számára. „Lassan rájöttem, hogy egy egész darab rejtőzik az adatok mögött” – mesélte a művész.

Arcand megdöbbent, amikor az információkat zene formájában hallotta vissza. „Majdnem kisestem a székemből, olyan gyönyörű volt.” Úgy véli, a dallam új megvilágításba helyezi a kutatási adatokat, másképp lehet feldolgozni őket.

Nyitókép: a Tejút 2023. november 4-én a Kína Tibeti Autonóm Régiójának Ngari prefektúrájából fotózva. Fotó: Nie Yi / XINHUA / Xinhua via AFP