A holland kormány 478 olyan műtárgyat ad vissza Indonéziának és Srí Lankának, amelyek a gyarmattartó időkből származnak.

A holland gyarmatbirodalom a 17. századtól épült ki Dél- és Délkelet-Ázsiában, Dél-Amerika keleti partvidékén, illetve Dél-Afrikában, ami a második világháború után – hasonlóan a korszak többi gyarmatbirodalmához – folyamatosan felbomlott. Az azóta függetlenné vált országokból lopások, fosztogatások révén értékes műkincsek kerültek a holland múzeumokba. 2020-ban a Holland Kulturális Tanács azt javasolta az ország kormányának, hogy feltétel nélkül szolgáltassa vissza a műtárgyakat, mivel nagy valószínűséggel ezeket a gyarmati hatóságok önkényesen vitték el a tulajdonosoktól.

Mint a CNN írja, a visszajuttatott műtárgyak között van a 335 tárgyból álló, ún. Lombok-kincs, valamint a modern balinéz művészetet reprezentáló Pita Maha-gyűjtemény. Az anyag legfontosabb darabja a 18. századból származó Kandy-ágyú, egy  bronzból, aranyból és ezüstből készült, rubinberakásos díszfegyver, valamint a leideni Naturalis Biodiverzitási Központban kiállított, a kihalt Homo erectus egyik legkorábbi példánya, a jávai férfi azonban nem része a visszajuttatott kollekciónak.

A CNN idézi Gert-Jan van den Berghet, a képzőművészeti jogban jelentős tapasztalattal rendelkező ügyvédi iroda, a Bergh Stoop & Sanders képviselőjét, aki az Art Newspapernek elmondta,

fontos a műtárgyak repatriációja, de ez csak az első lépés, hiszen az egykori gyarmatokról mintegy háromszázezer tárgy van csak a holland állam birtokában, ezeken felül vannak még a magántulajdonban és az aukciós házaknál lévő műkincsek.

Az utóbbi időszakban több afrikai ország kapott vissza műkincseket, amelyek közül néhány azonban hosszú távú kölcsönként az európai múzeumokban marad.

A visszaadott anyagból leginkább a benini bronzok kerültek be a hírekbe. A több ezer műkincsből álló kollekció az egykori Benini Királyságban, a mai nigériai Edo államban álló királyi palotából származik. A brit gyarmati hadsereg 1897-ben rohanta le Benin székhelyét, felgyújtották a királyi palotát, és több ezernyi, bronzból készült és más műtárgyat vittek magukkal Londonba, hogy eladásukból fedezzék a katonai művelet költségeit. Ezeket a bronz műkincseket nevezik ma benini bronzoknak.

A műkincsek a világ különböző műgyűjteményeibe, múzeumaiba kerültek, ahonnan az utóbbi években megindult a visszaszolgáltatás. Az Egyesült Államokból került vissza harmincnál több történelmi ereklye; a Cambridge-i Egyetem 116, a londoni Horniman Museum and Gardens 72 benini bronzot szolgáltatott vissza. Németországból a stuttgarti Linden Museum juttatott vissza a nyugat-afrikai országnak hetven műtárgyat. Franciaország is szolgáltatott vissza műkincseket egykori gyarmatainak, és a kormány a restitúció folytatását tervezi.

Nyitókép: a Lombok-kincs visszaszolgáltatott darabjai. Fotó: Dingena Mol / ANP / AFP