Az idei Sziget fesztiválra Hollandiából érkeznek a legtöbben, mögöttük a britek és az írek következnek, a külföldi és a hazai látogatók aránya mintegy fele-fele – mondta a rendezvény főszervezője a szerdai sajtóbejáráson. Idén több mint 50 programhelyszínen 62 ország művészei lépnek fel.

Kádár Tamás a csütörtökön kezdődő és augusztus 15-ig tartó, idén 30 éves Sziget sajtóbejárásán beszámolt arról, hogy az elővételes jegy- és bérleteladások alapján a péntek lesz a legerősebb (aznap a fő fellépő az Imagine Dragons lesz), de akár teltházas lehet a keddi zárónap is Billie Eilish koncertjével, valamint a szombat David Guettával.

A Szigeten idén több mint 50 programhelyszín lesz, 62 ország művészei lépnek fel, és csaknem 200 magyar fellépő lesz. Kádár Tamás szerint az elmúlt három év „turbulenciája”, a koronavírus-járvány és az azt követő tavalyi újrakezdés után idén ismét fejlődési pályára állnak, „a fesztivál újra a régi fényében jelentkezik, számos kényelmi újítás és szépészeti beavatkozás teszi még vonzóbbá a Szigetet”.

A rendezvényt első alkalommal 30 évvel ezelőtt szervezték meg: 1993. augusztus 19-én lépett be az első Sziget-látogató az akkor még Diáksziget néven indult rendezvényre, amelyre akkor 43 ezren voltak kíváncsiak. Azóta eltelt három évtized, a Szigetre ma már a világ több mint száz országából érkeznek évente Budapestre a fesztiválozók.

A 76 hektáron elterülő fesztivál idén három hét alatt épült fel. A napi maximális befogadóképesség 90 ezer ember a fesztiválon dolgozókkal és a látogatókkal együtt, ezzel a Sziget az ország tizedik legnagyobb városává válik erre a hat napra. A nagyszínpadot tíz nap alatt építették fel, alapterülete több mint ezer négyzetméter, és hatszáz négyzetméteres LED-fal tölti be a színpad hátterét.


64d3a384db401346baeaf75f.jpg
A nagyszínpad a Hajógyári-szigeten a 29. Sziget fesztivál kezdete előtti napon, 2023. augusztus 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Augusztus 10. és 15. között számos világsztár lép fel a Szigeten. Billie Eilish először ad koncertet Magyarországon, de eljön többek között a Florence & The Machine, az Imagine Dragons, David Guetta, a Mumford & Sons, Lorde és Macklemore is. Nem headliner fellépő, de világsztár lesz a nagyszínpadon például Sam Fender, a Foals, Yungblud, Arlo Parks és Caroline Polachek. A kiemelt színpadon délutánonként magyar előadók is lesznek, különleges műsorral jelentkezik a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló.

A második legnagyobb zenei helyszínen, a több mint tízezer fő befogadására alkalmas FreeDome sátorban mások mellett Bonobo, Loyle Carner, Youngr, a Moderat, SG Lewis és a Viagra Boys zenél. A Party Arénában naponta különböző partybrandek mutatkoznak be, az underground elektronikus zenének otthont adó Colosseumban Jeff Mills, Sven Väth és Dixon is színpadra lép.

„A leglényegesebb fejlesztések közé tartozik, hogy a közösségi terekből eltűnnek a mobil wc-k, helyükbe vízöblítéses toalettek kerülnek mintegy ezer angol wc-vel, dekoratív konténerblokkokban. Több helyre telepítettünk ingyenes ivóvíz-szolgáltatást” – jegyezte meg a főszervező, aki megemlítette azt is, hogy a Beach helyszínen idén nem lehet fürdeni a Dunában a folyó magas vízállása miatt.

Mintegy száz éttermi vendéglátó egység várja az érkezőket, a hazai ízek mellett nemzetközi konyhával és különböző vegetáriánus, vegán és mentes ételekkel. A Sziget területén lévő ételudvarokat úgy alakították ki, hogy 150 méteres körzetben bárki találjon megfelelő kínálatot magának. Kádár kiemelte: minden egységben kötelező egy „jóárasított” főételt is kínálni 2500 forintos áron. Az ételek és italok árait úgy alakították ki, hogy azok ne legyenek magasabbak, mint a fővárosban található hasonló kínálat.

Újabb ellátó egység a városközpont, a Citizen Center, amely ügyfélszolgálatot, információs- és panaszirodát is magában foglal. A Szigeten több kemping áll a fesztiválozók rendelkezésére különböző szintű szolgáltatásokkal. A több mint kétszáz fős személyzettel, orvosokkal, ápolókkal, segítőkkel, mentőautókkal és a hozzájuk tartozó személyzettel felszerelt egészségügyi központ 0–24 órában elérhető. A Sziget „kórházában” a kisebb sérülések ellátása mellett akár röntgenvizsgálatot is tudnak végezni.


64d3a456db401346baeaf77d.jpg
Fiatalok fotózkodnak a Hajógyári-szigeten a 29. Sziget fesztivál kezdete előtti napon, 2023. augusztus 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A biztonságra több száz fős biztonsági és további rendvédelmi szolgálat ügyel, és egy tűzoltócsapat is szolgálatot teljesít. Az irányítást ellátó vezetési törzsben meteorológusok, tűzoltók, a fegyveres erők képviselői, valamint operátorok is helyet kapnak.

A fesztivál idején mintegy 25 ezer négyzetméter műanyagot és további ötezer négyzetméter alumínium utat fektetnek le. A tavaly nagy gondot okozó szállópor kiiktatását a folyamatos szürkevizes öntözés mellett egy új, környezetbarát pormentesítő anyaggal oldják meg. Minimalizálják a robbanómotoros közlekedési eszközök használatát is. A környezetvédelem jegyében a III. kerülettel határos galériaerdő melletti részt – az ott lévő védett flóra miatt – idén is lezárják, igazodva a főváros és a WWF által végrehajtott természetvédelmi területté átminősítéshez.

Idén látványosabb lesz a Sziget, több helyszín új dizájnt kap, a hang- és fénytechnika is fejlődik. Lenyűgöző alkotásaival, térinstallációival, vizuáljával visszatér a népszerű és nemzetközi szinten is egyedi Art of Freedom. Ismét díszbe borul a Szigetre bevezető K-híd, a fesztivál területén hatvan kilométernyi fényfüzér, nyolcezer dekor izzó és negyven óriási falmosó lámpa teszi látványosabbá az éjszakai fesztiválozást.

Nyitókép: a 29. Sziget fesztiválra érkeznek fiatalok a K-hídon az óbudai Hajógyári-szigetre 2023. augusztus 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI