A Sziget Fesztivál Magyarország és a térség legrangosabb zenei fesztiváljaként évente több százezer külföldi és magyar érdeklődőt vonz a fővárosba. A fesztivál idén amellett, hogy jubileumot ünnepel, a koronavírus-járvány okozta recesszióból való nagy visszatérésre is készül.

A Sziget Fesztivál idén 30 éves fennállását ünnepli, melynek alkalmából több újdonsággal is készültek a fesztivál szervezői. A főbb innovációkról, tervekről és az esemény jelenlegi mutatóiról május 9-én tartottak sajtótájékoztatót, amelyen Kádár Tamás, a Sziget cégvezetője, Csiszár Virág booking menedzser és Kardos József programigazgató vett részt.

A Sziget szervezőinek idei mottója a „Sziget, újra a régi fényében”, amellyel az elmúlt évek viszontagságos körülményeire, a fesztiválpiac kiszolgáltatottságára utalnak, amely helyzetből a tervek szerint idén teljesen kilábal majd Magyarország legnagyobb zenei fesztiválja. A kerek évforduló mellett tehát a fejlesztések egy bizonytalansággal terhelt időszak lezárását és egy új időszámítás kezdetét is előrevetítik.

„Kevés olyan magyar márka van a szórakoztatóiparban, mint a Sziget Fesztivál, amelynek létrehozásáért örökké hálásak leszünk az alapítóknak. Nagy ünneplést tervezünk idén, amely egy új korszak kezdetét is jelzi számunkra: nemcsak az elmúlt 30 év hagyatékát szeretnénk őrizni, de a következő 30-at is szeretnénk megalapozni” – nyitotta meg az eseményt Kádár Tamás.

A cégvezető elmondása szerint az utóbbi három év volt a Sziget történetének legnehezebb időszaka, mely során több mint kétmilliárd forintnyi veszteséget kellett elkönyvelniük, és a tavalyi esemény sem javított sokat a mérlegen, mivel nagyjából 400 millió forintot sikerült lefaragniuk a deficitből. Kádár szerint ez azonban inkább ösztönzőleg hatott arra, hogy 2023-ban újra a régi pályára állítsák a fesztivált – ennek keretében több újítással is készülnek a Hajógyári-szigetre ellátogatóknak.

Amint megtudhattuk, a legfontosabb újítások nem a színpadokon keresendők majd: az ellátórendszerek és az elszállásolás tekintetében várhatók nagyobb újdonságok. Ilyen például a vizesblokk átalakítása, amellyel a fesztiválokon megszokott mobilvécék nagyjából 90 százalékát leváltják, helyettük kulturáltabb, konténerekben biztosított angol mosdók kapnak majd helyet a rendezvényen.

Szintén a vendégélményt javítják a Sziget területén kialakított, különböző szolgáltatásokat nyújtó kempingek. A két napnál hosszabb időre érkezők a Sziget egész – erre engedélyezett – területén felállíthatják sátraikat, de aki ennél többre vágyik, azt várja a Siesta Kemping a Sziget észak-nyugati részén, illetve árnyas helyszínt nyújt a bejárathoz közeli Park Kemping is. A fesztivál keleti területén kap helyet a Sziget Ville telepített szállásokkal, a Karaván Kempingbe pedig saját lakókocsikkal lehet érkezni. A Podpadopolis különleges kempingfalu lesz, amely a hagyományos sátrak egy kiváló alternatívája, különböző szolgáltatásokkal. A Szigeten a legkülönbözőbb előre telepített szállások vehetők igénybe, amelyek alternatívát kínálnak a látogatók által hozott és sokszor a fesztivál területén hagyott, ezzel sok hulladékot termelő sátrak helyett.

A fesztiválozók hétköznapi szükségleteinek kielégítésében a legnagyobb innováció azonban az étkeztetés területén lesz. A food courtokban nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a kényelmi szolgáltatásokra, több helyen lesz lehetőség ültetett étkezésre, bővítést szorgalmaztak az éttermek és büfék vegetáriánus és vegán kínálatában. Emellett a pénztárcakímélés is fontos tényezővé vált, a szervezők előírása szerint minden vendéglátóhelynek biztosítania kell legalább egy fajta főétkezést fedező „budget-ételt”, amelynek ára nem haladhatja meg a 2500 Ft-ot.

Csiszár Virág és Kardos József a fesztiválszínpadok által kínált programokat, koncerteket és napközbeni művészeti eseményeket ismertették. Csiszár elmondása szerint a line-up összeállításának irányelvei az előző évekhez képest nem változtak: a koncertkínálatban egyszerre szerepelnek világsztárok és még kevéssé ismert nevek is, műfajtól függetlenül széles spektrumot bejárva és a hazai zenészeknek, zenekaroknak is kiemelkedő koncertezési lehetőséget biztosítva.

A zenei felhozatal végeláthatatlan sorából a booking menedzser többek között Billie Eilish fellépését emelte ki, akit hosszas tárgyalások után sikerült szerződtetniük a zárónapra – Eilish így amellett, hogy karrierje során először lép fel Magyarországon, turnéjának európai szakaszát is nálunk kezdi. Országunk visszajáró vendégeiként felép a Foals zenekar és a Florence & the Machine is, továbbá kiemelt fellépő lesz az Imagine Dragons, Lorde, Macklemore, Sam Fender, a Mumford & Sons és David Guetta is.

A Nagyszínpad hazai fellépői a Halott Pénz, a Carson Coma és Dzsúdló lesznek. De a magyar vonalat erősítendő külön színpadot szentelnek a retró életérzés kedvelőinek, így a Sztereo Színpadon mások mellett Szandi és Zoltán Erika is fellépnek majd. Az énekes-dalszerző előadókat a Music Box színpada látja vendégül, amelyen megfordul például Cz. K. Sebő, Kolibri, O’Sullivan, Henri Gonzo, Boebeck és Nóvé Soma is.

A nagy visszatérés előszele az elmondottak alapján már érzékelhető. Jelenlegi adatok alapján több mint 100 ezer külföldi vendéget várnak, és valamivel több magyar fesztiválozóval számolnak előzetesen a szervezők. Utóbbi tendenciát Kádár Tamás sikerként könyveli el, mivel évekre visszanyúló terve volt a szervezőcsapatnak az, hogy visszacsalogassák a magyar látogatókat is a Hajógyári-szigetre. Ennek részei például a továbbra is elérhető diákbérletek és diákjegyek, amelyekkel a magyar fiatalokat igyekeznek bevonzani a Szigetre. A napijegyek tekintetében a pénteki, a szombati és keddi napokra fogyott eddig a legtöbb elővételes belépő, így valószínűsíthetően ezek a dátumok hamarosan telt házasak lesznek.

Nyitókép: a Sziget Fesztivál sajtótájékoztatója május 9-én. Az esemény házigazdái Csiszár Virág, Kádár Tamás (középen) és Kardos József voltak. Fotó: Sziget Fesztivál