Jókai Mórra emlékezve nemcsak a nagy írót, hanem egy kulturális aranykor örökségét is megidézzük – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára pénteken Balatonfüreden, a 33. Jókai-napok megnyitóján.

DVAST20240503009_16.jpg
Bóka István (Fidesz–KDNP) polgármester (b) és Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára megkoszorúzza Jókai Mór mellszobrát Balatonfüreden. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Jókai Mór máig töretlen kultusza nem csupán az irodalom iránti szeretetet fejezi ki, hanem azt is, hogy folyamatosan emlékezünk egy olyan emberre, „akinek tollából megannyi kaland, bölcsesség és emberi mélység áradt”. A történeteiben megőrzött értékek továbbra is inspirálnak mindennapi életünkben, társadalmunk alakításában és kulturális örökségünk ápolásában – hangsúlyozta a kultúrpolitikus.
Szentmártoni János arra is emlékeztetett, hogy az Országgyűlés a 200 éve született Jókai Mór és a 150 éve született Klebelsberg Kunó tiszteletére emlékévvé nyilvánította 2025-öt.

A helyettes államtitkár Jókai Mórt méltatva hangsúlyozta, hogy az író a 19. század egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Hat évtizedes pályafutása során „káprázatos műveivel és páratlan fantáziájával” nemcsak a magyar irodalom és az anyanyelv történetében hagyott mély nyomot, de mindmáig ható szerepe van a generációk szellemi fejlődésében, történelmi műveltségében és nemzeti identitásában is. Élete és munkássága „a múlt, a jelen és a jövő kereszteződési pontján található”. A Magyar Írószövetség 2018 óta Jókai Mór születésének napján ünnepli a magyar széppróza napját.

DVAST20240503007.jpg
Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond Balatonfüreden, a 33. Jókai-napok megnyitóján 2024. május 3-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Szentmártoni János rámutatott arra is, hogy Jókai nem csupán világhírű író és a magyar nép nagy mesélője volt, de közéleti szereplőként is maradandót alkotott. Az Interparlamentáris Unió magyar képviselőcsoportjának első elnökeként nemzetközi szinten is hozzájárult a magyar kérdések jobb megértéséhez. Szerkesztőként, tudósítóként, az események alakítójaként, Petőfi mellett egy viharos történelmi korszak nagy krónikásaként is emlékezünk rá.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott Balatonfürednek, amiért méltó módon ápolja és örökíti át generációról generációra az író emlékét.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere köszöntőjében kiemelte: a város arculatát, programjait meghatározzák a Jókai-kultusz elemei.

Jókai Mór művészete, romantikája, a világ, amelyet benépesített hőseivel, olyan értékekre épülnek, amelyek ma is hitelesek, ugyanakkor fájóan hiányoznak a mai korból. Szükség van „a lelkünket ápoló szelíd mesemondókra”

– tette hozzá.

A polgármester jelezte: az idén is gazdag irodalmi programokkal készültek az emléknapokra, A kétnapos Jókai-napok programjában könyv- és folyóirat-bemutató, kerekasztal-beszélgetés és tárlatvezetés is szerepel, szombaton pedig a Koloska-völgyben megrendezik a hagyományos Jókai-bableves-főző versenyt. Jövő évben, Jókai Mór születésének 200. évfordulójára még színesebb, változatosabb rendezvényeket terveznek.

DVAST20240503003.jpg
Lukács Sándor színművész verset mond Balatonfüreden, a 33. Jókai-napok megnyitóján 2024. május 3-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

A megnyitón Lukács Sándor színművész elszavalta Babits Mihály Jókai Mór születésének századik évfordulójára írt költeményét. A rendezvény végén a résztvevők – köztük Szentmártoni János, Bóka István, valamint Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója – koszorúkat helyeztek el az író egykori nyaralójának kertjében álló emlékműnél.