fbpx

Holnap nyílik az Art Market Budapest

Tizedszer rendezik meg az Art Market Budapestet (AMB); a régió legnagyobb kortárs képző- és fotóművészeti vására húsz ország mintegy nyolcvan kiállítójának sok száz műalkotásával várja a közönséget csütörtöktől vasárnapig a Millenáris parkban.

A járványhelyzet ugyan megnehezítette az idei, jubileumi Art Market Budapest megrendezését, de a vásár presztízsét mutatja, hogy az utazási nehézségek ellenére is Nagy-Britanniától Oroszországig számos országból érkeztek kiállítók – emlékeztetett a rendezvény szerdai sajtóbemutatóján Ledényi Attila, az AMB alapító igazgatója.

A vásár fókuszában – az idén is erős nemzetközi jelenlét ellenére – ezúttal a magyar képző- és fotóművészet áll.

Ehhez hozzájárul az is, hogy több mint húsz magyar kereskedelmi galéria mutatkozik be ebben az évben. Közülük többen – például a Viltin, a TOBE vagy a Várfok – a Kortárs Galériák Egyesületének standján állítanak ki.

Elsősorban a hazai választékot erősíti az AMB fotóművészeti anyaga is. Noha a vásár fotószekciója, az Art Photo Budapest a biztonságos lebonyolítás érdekében ezúttal nem önálló kiállítási csarnokban kap helyet, a magyar fotóművészet legjavát így is mintegy tucatnyi kiállítási standon tekintheti meg a közönség.

Az Art+Text Galéria például idén a magyar neoavantgárd olyan alkotóinak munkáit vonultatja fel, mint Hajas Tibor, Kerekes Gábor vagy Stalter György, a párizsi 55Bellechasse pedig nemzetközi fotóanyaggal érkezett.

Több külföldi galéria is a fókuszba helyezi idén az általa képviselt magyar művészeket. A Photon Ljubljana például Robitz Anikó és Szombathy Bálint munkáit mutatja be nemzetközi kontextusban. A vásárra öt év után visszatérő Erdész Galéria neves kortárs mesterek, így Bak Imre, Fehér László vagy Nádler István képeit állítja ki.

Erős közép- és kelet-európai szekciót képeznek a Bel Art (Újvidék), az Apteka Sztuki (Varsó), a Cin Cin (Pozsony), a Bastejs (Riga) és az Alvitr Galéria (Szentpétervár) egymás mellett felállított standjai.

A kölni Galerie Koppelmann a Hoffmann-gyűjtemény magyar művészeitől mutat be válogatást.

Körkép ’89-90 címmel pedig a rendszerváltozás magyar fotóművészetének szenteli idei standját az Artphoto Galéria.

Mára Közép-Európa egyik művészeti központja lett Kolozsvár. A Centrul de Interes az erdélyi város nemzetközi hírű román és magyar alkotóinak képeit sorakoztatja fel. A Iaga Gallery standja nemzetközi merítéssel és olyan sztárművészek munkáival nyílik meg, mint Christo vagy Robert Indiana.

A Millenáris park Nagycsarnokának végén kapott helyet a fotóművészeti szekció legnagyobb része. Itt állít ki a kereskedelmi galériák mellett a Fiatal Fotóművészek Stúdiója, a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ is, amely az AMB közönségének mutatja be először The Elevator Chats című, nemzetközi csoportos pop-up kiállítását.

A csarnok galériáján művészeti közösségek, oktatási intézmények, non-profit projektek mutatkoznak be.

A MANK standja például az idei Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok munkáiból kínál válogatást. A Pacsa Art Community Magyarországon élő orosz művészek – mások mellett Olga Tobreluc, Irina Drozd és Ivan Plus – alkotásait sorakoztatja fel.

Bemutatkozik a világ legnagyobb szabadtéri fotóművészeti fesztiválja, a Festival La Gacilly-Baden Photo is.

Collabyrinth címmel a fenntarthatóság gondolatkörét népszerűsítik a Hybridart Camppel együttműködésben létrejött szabadtéri tárlat installációi a kiállítási csarnokok előtt. A C épület galériáján látható StandBy kiállítás pedig a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került művészek támogatását tűzte ki célul.

Ledényi Attila hangsúlyozta: a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a járványügyi szabályok betartására.

Fotó: Kultúra.hu/Hartyányi Norbert

A rovat további cikkei