Az ICOMOS, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának Magyar Nemzeti Bizottsága a követendő példákat elismerő díjak mellett elrettentésül Citromdíjat is kiosztott.

645b8f65e9e0e79da37b570b.jpg
A veszprémi Ruttner-ház. Fotó: Veszprém–Balaton EKF

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai civil szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának (MNB) az a célja, hogy minden lehetséges módon előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását, méltó, fenntartható és fenntartó használatát. Az ICOMOS 1965-ös alapítása óta az ICOMOS MNB részt vesz a műemléki helyreállításokra, a történeti épületekre, együttesekre és helyszínekre vonatkozó nemzetközi dokumentumok kidolgozásában, ismertté tételében, alkalmazásában és folyamatos továbbfejlesztésében. Küldetését hazai és nemzetközi partnerszervezetekkel együttműködve egyebek mellett rendezvények szervezésével, kiadványok közreadásával, szakmai tanácsadással teljesíti.

A szervezet a műemléki világnapon adja ki díjait. Idén az ünnepélyes megemlékezésre és a 2024-es díjak kihirdetésére április 18-án, a budapesti MOM Kulturális Központ Kupolatermében megrendezett egész napos rendezvény keretén belül került sor. 2024-ben négy ICOMOS-díjat, három Példaadó Műemlékgondozásért díjat és egy Műemlékvédelmi Citromdíjat osztottak ki.

ICOMOS-díjat kapott a cserépváraljai Munkás Szent József-templom, a jáki Szent György-templom, a soproni Múzeumnegyed, valamint a veszprémi Ruttner-ház. Példaadó Műemlékgondozásért Díjjal tüntették ki Bedekovich Éva építészt, műemléki szakmérnököt több évtizedes műemlékvédő tevékenységéért, különösképp Abony műemlékei méltó megőrzésének elősegítéséért. 

Példaadó Műemlékgondozásért díjjal tüntették ki Kecskemét önkormányzatát a Városháza alapos helyreállításáért, az épület bemutatásáért, az idegenforgalom méltó fogadásáért, valamint a Market Zrt. Romvándor programját, amelynek keretében a kivitelező vállalat társadalmi felelősségvállalás keretében középkori romok sorát állítja helyre.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága Citromdíjjal ismerte el a veszprémi Szent György-kápolna vasbeton védőtetőjének elbontását, a modern építészetre jellemző, nagyvonalú héjtetők egyik jelentős emlékének elpusztítását.