A Művészetek Völgye és a Nemzeti Filmintézet ötödször kiírt pályázata arra invitálja a zeneszerzőket, hogy engedjék el fantáziájukat és régi magyar némafilmekhez alkossanak kísérőzenét.

Idén két magyar némafilm négyperces részleteihez írt zeneművel lehet jelentkezni a pályázatra. A két kiválasztott mű egyaránt dráma, a Simon Judit 1915-ben, A Pál utcai fiúk 1924-ben készült. A részletekhez készülő zenéknek szorosan követniük kell a cselekményt, azt aláfestve, hangsúlyozva.

A szakmai zsűri filmenként kettő, azaz összesen négy alkotást juttat tovább a döntőbe. A kiválasztott zeneszerzők lehetőséget kapnak arra, hogy a teljes film zenéjét megalkossák, és filmvetítéssel egybekötve, élőben mutassák be művüket a 33. Művészetek Völgyében július 19. és 28. között.

A Művészetek Völgye idén kibővíti a pályázók körét az EU-tagállamok zeneszerzőire, így az Unió teljes területéről várnak pályázatokat. A fellépési lehetőségen túl az első két helyezett pénzjutalmat kap, továbbá a legjobbnak ítélt alkotás szerzőjétől a Nemzeti Filmintézet megvásárolja a művek jogát, és az általa megírt zenével kerül fel a film a Filmio felületére.

A filmeket négyfős szakértői zsűri bírálja el, a grémiumban Kurutz Márton, a Nemzeti Filmintézet gyűjteményi és kutatási menedzsere, Pacsay Attila zeneszerző, Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző, valamint Zsoldos Dávid, a Papageno alapítója szerepel.  A pályázati felhívás elérhető a Művészetek Völgye honlapjáról. A pályaműveket április 12. éjfélig várják.